Peru se zlatého pokladu nevzdává

Lima – Peruánci si dělají nárok na miliardový zlatý poklad. Zlaté peruánské mince z vraku španělské lodi v únoru putovaly z rozhodnutí amerického soudu do Španělska. Ten vydal verdikt, že soukromá americká společnost, která poklad našla, nemá na mince nárok. Část pokladu teď chce ale i Peru, prý jde o peruánské dědictví. Usiluje proto o změnu rozhodnutí amerického nejvyššího soudu.

Zlaté a stříbrné mince nalezené na vraku lodi Nuestra Seňora de Las Mercedes potopené v roce 1804 pocházejí z peruánských And. V té době bylo ale Peru závislým územím Španělska, a proto soud poklad přiřkl Madridu. Jenže proti verdiktu se teď ozývá Peru. Chce podíl na pokladu, protože jde prý o peruánské dědictví. 

Poklad vyzvedla floridská společnost Odyssey Marine Exploration v roce 2007 asi 160 kilometrů západně od Gibraltarského průlivu. Jde o 17 tun zlatých a stříbrných  mincí. Ty pocházejí ze současného Peru a Bolívie, část pravděpodobně také z Kolumbie a Chile. Není jasné, kolik z nich bylo vyraženo v peruánské Limě.    

Peruánci americký rozsudek vnímají jako křivdu, kvůli násilnému způsobu získávání rud koloniálním Španělskem. Kvůli těžbě zlata muselo mnoho Peruánců opustit domovy a rodiny a pracovat v nelidských podmínkách v dolech. Tisíce jich tu zemřely. 

Španělské úřady ale jakékoli požadavky Peru odmítají. Španělský ministr kultury José Ignacio Wert obdržel poklad s náležitou pompou 27. února, když americký soud zamítl žádost Peru na zastavení převozu.