Asadovi stoupenci nastražili na uprchlíky miny

Damašek - Syrská armáda pokládá u hranic s Tureckem a Libanonem nášlapné miny. Podle nevládní organizace Human Rigths Watch (HRW) cílí na cesty, které využívají uprchlíci. Podle OSN zemřelo během dvanácti měsíců od vypuknutí demonstrací proti režimu Bašára Asada už 8 tisíc lidí. Mezinárodní společenství se zatím marně snaží zabránit dalšímu pokračovaní násilí. Damašek má dnes odpovědět na návrhy, které o víkendových jednáních předložil syrské vládě Annan. Rusko vojenskou spolupráci se Sýrií neomezí. Volby do syrského parlamentu by se měly konat 7. května. Termín určil prezident Asad. Voleb se budou moci účastnit i jiné strany než Asadova Socialistická strana arabské obrody (Baas).

Miny zabíjí většinou civilisty

HRW v dnes vydané zprávě uvádí, že se zakládá na četných výpovědích svědků, civilistů i syrských pyrotechniků, hovořících i o zraněních způsobených minami. HRW vyzývá Sýrii, aby okamžitě zastavila kladení pozemních min. Označuje je za „vojensky neúčinnou“ zbraň, která většinou zabíjí a zraňuje civilisty.

Agentura AP v dané souvislosti připomíná listopadové tvrzení nejmenovaného syrského činitele, podle něhož byly pozemní miny na některých úsecích hranice s Libanonem položeny s cílem zabránit pašování zbraní do Sýrie.

HRW v dnešní zprávě cituje výpověď osmadvacetiletého syrského bývalého armádního pyrotechnika. Se skupinou přátel prý tento dezertér počátkem března zneškodnil kolem 300 min v oblasti Hasaníje, rozmístěných podél cest používaných uprchlíky k útěku do Turecka.

Násilnosti v syrském Homsu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Patnáctiletý mladík zase vylíčil, jak přišel o nohu při výbuchu miny u hranice s Libanonem. Stalo se tak údajně, když se snažil pomoci rodinnému příteli, zraněnému při armádním zásahu ve čtvrti Bábá Amr povstaleckého města Homsu, dostat se přes hranici. „K přechodu hranice mi chybělo nějakých 50 až 60 metrů, když mina vybuchla,“ řekl chlapec a dodal, že jeho přítel zahynul. „Jakékoliv použití nášlapných min je nehorázné,“ řekl ředitel sekce zbraní při HRW Steve Goose. „Použití těchto nerozlišujících zbraní nemá absolutně žádné ospravedlnění, u žádné země, nikde, za žádným účelem.“

Protestní hnutí proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada vypuklo v Sýrii před rokem. Před stupňující se brutalitou vládních represí od té doby uprchly ze země do Turecka, Libanonu a Jordánska tisíce Syřanů. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dnes oznámil aktuální údaje týkající se běženců. V okolních zemích je podle něj na 30 tisíc Syřanů, na území Sýrie pak je na útěku před boji zhruba 200 tisíc lidí. V Libanonu
našlo útočiště 12 tisíc osob, téměř 13 tisíc Syřanů je v táborech v Turecku. Jordánsko hlásí 5 000 uprchlíků a další 2 000 ještě očekává. Turecko přitom pomohlo postupně 23 tisícům Syřanů, ale 10 tisíc z nich se do Sýrie vrátilo.
   
UNHCR oznámil, že kvůli horšící se humanitární situaci běženců jmenoval koordinátorem pomoci Panose Moumtzise, který chce ještě dnes odjet za syrskými uprchlíky. Hodlá zjistit, jakou humanitární pomoc a v jakém množství potřebují.

Moskva zatím nevidí důvod k omezení vojenské spolupráce s Damaškem, i když ji západní země žádají, aby přestala vyzbrojovat režim syrského prezidenta Bašára Asada. Náměstek ministra obrany Anatolij Antonov dnes prohlásil, že Rusko zbrojní kontrakty uzavřené
s Damaškem nezruší. „Udržujeme se Sýrií rozsáhlou vojenskou a technickou spolupráci a nevidíme důvod k tomu, ji přehodnocovat,“ řekl Antonov.

Západ zatím zasáhnout nechce
   
Západní státy prozatím odmítají intervenci do Sýrie ve stylu Libye. Jedním z důvodů je kvalitní syrská protiletadlová obrana, jíž Sýrii vybavilo Rusko a která je rozmístněna v blízkosti obývaných míst. Panují obavy, že letecké údery, a to i zajištění bezletových zón nad Sýrií, by se neobešly bez velkých ztrát mezi civilisty.

Kofi Annan a Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofi Annan dnes jednal v Turecku se zástupci syrské exilové opozice. Její vůdce Burhán Ghaljún prohlásil, že opozice chce krizi řešit diplomaticky a politicky. V případě, že se to nepodaří, přijme prý ale nabídku některých států a nechá se vyzbrojit. Z arabských zemí to prosazují zejména Saúdská Arábie a Katar.
   
Annan prohlásil, že syrská vláda by měla dnes odpovědět na návrhy, které jí předložil při svých víkendových jednáních v Damašku. Jeho snahou je zastavit násilí v Sýrii, umožnit humanitární pomoc civilistům a zahájit dialog mezi opozicí a vládou. Asad mu ale už v neděli řekl, že nehodlá jednat, dokud na syrském území působí teroristické skupiny.

OSN upozorňuje na rostoucí počet uprchlíků ze Sýrie (zdroj: ČT24)