Série explozí zabila u Damašku desítky lidí, k atentátu se hlásí IS

Výbuchy v převážně šíitské čtvrti poblíž Damašku zabily více než šedesát lidí a přes sto dalších zranily. Poblíž se nachází šíitská svatyně. Nálož byla umístěna v zaparkovaném automobilu. Následně se odpálili ještě dva sebevražední atentátníci. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS).

K atentátu došlo na damašském předměstí Sajjida Zajnab, které se jmenuje stejně jako mešita, v níž jsou podle muslimské tradice uloženy ostatky vnučky proroka Mohameda Zajnab. IS se k útoku přihlásil na internetu.

Syrská státní tisková agentura SANA, která cituje zdroje ministerstva vnitra, uvedla, že skupina ozbrojenců odpálila bombu v autě poblíž autobusového nádraží. Poté se ještě odpálili v okolí dva sebevražední atentátníci. „Těla jsou stále vyprošťována z trosek,“ podotkl jeden ze svědků. Podle agentury Reuters je mezi mrtvými 25 šíitských bojovníků.

Série výbuchů u Damašku
Zdroj: Reuters/Stringer

Podle syrského premiéra Vaíla Halkího stojí za útoky teroristické skupiny, které se tak snaží zvednout morálku bojovníků po sérii porážek od armády. Podle aktivistů z organizace SOHR jsou hlášeny střety mezi vládními silami a rebely z oblasti Ghúta u Damašku. Asadovým vojákům se prý daří postupovat.

V okolí šíitské svatyně se bojovalo v prvních letech konfliktu, od té doby ale oblasti ovládá syrská armáda spolu s šíitskými milicemi vedenými Hizballáhem, které kolem ní vytvořily ochranné zátarasy.

Syrská opozice si v Ženevě klade podmínky

Útok se odehrál v době ženevských rozhovorů, jež mají vést k syrskému příměří. Velvyslanec Sýrie při OSN Bašár Džáfarí, který je v Ženevě hlavním vyjednávačem syrského režimu, prohlásil, že nedělní výbuchy pouze potvrzují spojitost mezi opozicí a terorismem. Opozici podle něj financují cizí mocnosti, aby zatlačily na Damašek a dosáhly svých zájmů. V této souvislosti zmínil Saúdskou Arábii, Jordánsko a Turecko.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura se v neděli poprvé sešel s delegací opozice. Vyjednávací komise (HNC) ale varovala, že zase odletí, pokud bude syrská vláda pokračovat „ve zločinech“. Mluvčí opozice prohlásil, že „zástupci režimu se dostavili do Ženevy jen proto, aby získali čas na zabíjení dalších lidí“.

Zástupci Damašku a opozice se sešli v Ženevě, ovšem ne v jedné místnosti (zdroj: ČT24)

Opozice žádá po režimu prezidenta Bašára Asada záruky, že bude ukončeno obléhání měst a útoky na civilisty. Delegace dále požaduje propuštění vězněných oponentů Damašku a začala už sestavovat jejich seznam. 

Zástupci Damašku ale podle Džáfarího žádné podmínky jednání ze strany opozice nepřijmou. Nevyloučil sice některé ústupky v humanitární oblasti, ty podle něj může syrská vláda ale učinit až po jednáních, nikoli před nimi.

Otevíráme novou kapitolu. Přijeli jsme do Ženevy podle mezinárodní dohody. Budeme usilovat o mír a politické řešení podle nových norem a pravidel.
Riad Nassane
delegát syrské opozice

Syrská vláda zase oznámila, že z teroristického seznamu v žádném případě nevyškrtne skupiny Ahrár aš-Šám a Armáda islámu. První z nich sice není zastoupena v HNC, ale pověřila Armádu islámu, aby v HNC hájila její zájmy.

Syřan z hladovějící Madáji
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

V Madáji prý zemřelo hlady dalších šestnáct lidí

Podle OSN je v obležení 400 tisíc lidí v celkem patnácti syrských oblastech – a potřebují pomoc. Svět nedávno šokovala situace ve městě Madájá, které obléhají Asadovy síly už dlouhé měsíce. Lidé se zde živí listím a v mrazivých teplotách jim dochází dřevo.

Začátkem měsíce byly do Madáji vypraveny konvoje OSN, podle organizace Lékaři bez hranic je ale situace nadále kritická. Šestnáct osob prý od té doby zemřelo hlady a třem desítkám dalších hrozí stejný osud.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.