Nemocný Chávez opět ukazuje svaly

Caracas – Hugo Chávez podstoupí v následujících týdnech nové kolo ozařování. Venezuelský prezident to uvedl během televizního vysílání z Kuby, kde se zotavuje po operaci léze v oblasti pánve. Detaily o svém zdravotním stavu ale neprozradil. Chávez během projevu oznámil, že se chce na konci týdne vrátit do vlasti, aby mohl vést svou předvolební kampaň. Prezidentské volby budou ve Venezuele v říjnu.

Chávez hovořil více než dvě hodiny ve vysílaném projevu z Havany, kde se zotavuje ze třetí operace během léčby rakoviny v pánevní oblasti. Zřejmě touží ukázat, že je schopen i přes svou nemoc vést vládu. „Dá-li Bůh, příští neděli odpoledne budu v Caracasu“, řekl 57letý vůdce na konci pořadu.

Chávez rovněž prohlásil, že během zotavení četl mnoho knih – například marxistického filozofa Mészárose Istvána.

Hugo Chávez
Zdroj: ČTK/AP/Fernando Llano

„V příštích týdnech začneme další fázi radiační terapie,“ řekl Chávez, který měl na sobě bundu s barvami venezuelské vlajky. „Dnes jsem třicátý den po operaci, se zcela normálními vitálními funkcemi, dobrým celkovým zdravotním stavem a bez komplikací,“ četl prezident z dokumentu podrobnosti o své léčbě rakoviny.