V Homsu prokračuje vraždění civilistů

Damašek – Syrské vládní jednotky v odbojném Homsu během uplynulé noci umučily 47 žen a dětí. Některé uškrtily, některé ubodaly. Zvláštnímu vyslanci OSN Kofimu Annnanovi se mezitím v Damašku nepodařilo přesvědčit prezidenta Bašára Asada, aby boje proti opozici a násilí proti civilním obyvatelům zastavil. O nasazení zahraničních jednotek proti syrskému režimu pak Kofi Annan jednal v Kataru a v Turecku. Nepokoje v Sýrii trvají už rok, o život při nich dosud přišlo 8,5 tisíce lidí.

Boje dnes pokračují v severosyrské provincii Idlib, která leží u hranice s Tureckem. Jeden z obyvatel správního střediska provincie, města Idlib, sdělil telefonicky televizi Al-Džazíra, že v Idlibu je „šokující“ situace. „Armáda ostřelovala město a pak začala prohledávat domy jeden po druhém a pátrat po aktivistech a demonstrantech. Vojáci mají naprostou svobodu a drancují byty i obchody,“ sdělil tento zdroj. Od soboty do Turecka uprchlo před boji v Idlibu na 200 lidí a tamní úřady očekávají další.


   
Násilí pokračuje bez ohledu na diplomatické úsilí vyslance OSN Kofiho Annana. Po dvoudenním jednání odjel v neděli z Damašku s nepořízenou, protože se mu nepodařilo dosáhnout zastavení násilí.

Protesty v Sýrii
Zdroj: Rodrigo Abd/AP Photo

Opozice žádá vojenskou intervenci

Opoziční Syrská národní rada (SNC) vyzvala arabské země a Západ k zahájení vojenské intervence na ochranu syrských civilistů. Opozice žádá vybudování humanitárních koridorů, bezpečných zón na ochranu civilistů a ustavení bezletové zóny nad celou Sýrií, aby se prezidentovi Bašáru Asadovi zabránilo v dalším masakrování obyvatelstva.

Situace syrských civilistů je podle Rady pro lidská práva OSN zoufalá a vyžaduje naléhavé řešení. Podle francouzského ministra zahraničí Alaina Juppého by se měli syrští představitelé zodpovídat ze svých činů před mezinárodní spravedlností. Spolu s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem vyzval k zastavení násilností v Sýrii. Juppé také chce zahájit přípravy zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC). 

O situaci v Sýrii dnes jednala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Clintonová ve svém projevu obvinila Asada z cynismu, když nařídil zahájit nový útok proti opozici během jednání se zvláštním vyslancem OSN a Ligy arabských států Kofi Annanem.

Ruský ministr zahraničí Lavrov připustil, že část viny za události v Sýrii nese režim. Ten ale podle něj bojuje s extremisty, nikoli s civilisty.

Telefonát Víta Pohanky (zdroj: ČT24)