V Moskvě zemřelo při požáru 12 lidí včetně dětí. Oheň někdo založil úmyslně

V noci ze soboty na neděli vzplála v Moskvě budova, ve které se nacházela krejčovská dílna – přebývali zde přistěhovalci ze Střední Asie. Podle posledních informací zemřelo 12 lidí, včetně tří dětí. Jeden z cizinců přežil. Kriminalisté předpokládají, že požár založil někdo úmyslně, píše agentura Interfax. Na místě se totiž podle nejmenovaného policisty našly dva zdroje, od kterých se začaly plameny šířit.

„Podle předběžných údajů žili na pracovišti migranti, někteří zde byli dokonce i s dětmi. Zahynuly tři děti, včetně kojence. Případ je otevřený, je zde podezření na žhářství,“ uvedl úřední zmocněnec pro práva dětí Pavel Astachov. „Dílnu spálili i s pracovníky,“ napsal v titulku internetový list Gazeta.ru.

Pohřešovaný třináctý obyvatel dílny byl nakonec nalezen živý. „Během dodatečné prohlídky místa činu se vyšetřovatelům podařilo nalézt v přilehlé místnosti přeživšího muže. Vyšetří jej lékaři, než se podrobí výslechu,“ řekla agentuře TASS bez dalších podrobností mluvčí moskevských kriminalistů Julija Ivanovová.

Oheň vzplál v sobotu večer ve staré zástavbě v ulici Stromynka v centru Moskvy a necelou hodinu po půlnoci byl uhašen. Plameny poškodily plochu asi 3000 čtverečních metrů, střecha budovy se zřítila.

Moskevský starosta v reakci na neštěstí nařídil zkontrolovat průmyslové areály, zda se tam neskrývají příbytky nelegálních migrantů a zda se dodržují požární předpisy.

Budova se nacházela v ulici Stromynka v centru Moskvy
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Sergei Bobylev

 Podobná neštěstí nejsou v Rusku vzácností. V září 2012 při požáru v textilce u Moskvy zahynulo 14 ilegálních pracovníků z Vietnamu. V lednu 2009 si nejméně sedm mrtvých, stavebních dělníků z Tádžikistánu, vyžádal požár v podzemní garáži pod pětadvacetipodlažním domem na jihovýchodě Moskvy. Lidé se zřejmě otrávili jedovatým kouřem z hořící pěnové izolace na stěnách garáže, která navzdory všem předpisům sloužila jako noclehárna pro dělníky. Celkem v podzemní garáži údajně žila stovka lidí.

Úřady tehdy odhadovaly, že v ruské metropoli pracují asi dva miliony zahraničních dělníků, kteří pocházejí z nejchudších zemí bývalého Sovětského svazu a jen asi desetina z nich má oficiální pracovní povolení.