Peking obvinil Kanaďana z krádeže státních tajemství

Čína zintenzivňuje zátahy proti křesťanům a humanitárním aktivistům. Peking po osmnácti měsících vazby obvinil Kanaďana Kevina Garratta z krádeže státních tajemství. Úřady ho zatkly i s manželkou v roce 2014 u severokorejských hranic, kde provozovali kavárnu a stýkali se s místními křesťany.

Severokorejci dělají v Tan-tungu na hranicích s Čínou byznys a pro uprchlíky je to hlavní tranzitní uzel. Manželé Garrattovi vedli od roku 2008 kavárnu na břehu řeky Jalu přímo naproti severokorejské hranici. Kevin Garratt jako hluboce věřící vedl modlitby, jichž se účastnili i Severokorejci.

Policie pár zatkla před rokem a půl. Měsíce byli v izolaci a bez právníka. Žena pak skončila v domácím vězení.

Teď se Kevin Garratt dočkal obvinění: v Číně měl sbírat informace pro kanadskou tajnou službu. „Vyšetřovatelé mají stopy, z nichž vyplývá, že přijímal úkoly od kanadských tajných služeb a sbíral pro ně informace,“ podotkl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

Čína viní Kanaďana z krádeže státního tajemství (zdroj: ČT24)

Protišpionážní zákony jsou v Číně neurčité, včetně definice státního tajemství. Považovat se za něj dá téměř cokoli. „Popravdě nevím, co si o tom myslet. Vypadá to tak bláznivě a surrealisticky,“ konstatoval syn obviněného Peter Garratt.

„Vláda Kanady řeší tento případ s čínskou vládou na vysoké úrovni… Jsme stále v kontaktu s čínskými úřady a rodinou, vývoj pozorně sledujeme,“ řekl mluvčí kanadského ministra zahraničí Francois Lasalle.

Kanada má podezření, že jde o součást zátahu na křesťany a nevládní organizace. Nedávno Čína vyhostila švédského aktivistu a jeho doznání ukázala národu v televizi. Může jít také o odvetu - Garrattovi totiž skončili za mřížemi týden poté, co Kanada obvinila čínského hackera z útoku na počítačovou síť.