Lidstvo se strašáka jménem AIDS nezbavilo: Odolnost viru HIV vůči lékům roste

Horizont ČT24: Odolnost viru HIV vůči lékům roste (zdroj: ČT24)

Nemoc AIDS je stále neléčitelná, postupem času se ale zdálo, že život HIV pozitivních bude díky medikamentům snesitelnější a delší. Teď se ale ukazuje zádrhel: roste odolnost viru vůči lékům.

Apokalypsa, před kterou varovaly po objevení AIDS osvětové filmy, se nenaplnila. Lidstvo zachránila antiretrovirotika bránící množení HIV. Téměř jistou smrt léky změnily v chronickou nemoc, se kterou se dá složitě, ale přece jen žít.

„Úspěch, že nemocnice nejsou plné lidí s AIDS, dává veřejnosti pocit, že už je to vyřešené. Jenomže HIV stále zůstává s námi,“ upozornil v roce 2011 objevitel AIDS Michael Gottlieb.

Virus HIV začíná být proti lékům imunní, podobně jako některé kmeny bakterií už nereagují na antibiotika. Britští vědci zkoumali pacienty užívající v posledních sedmnácti letech tenofovir, jeden z nejúčinnějších preparátů. Odolné kmeny HIV našli v subsaharské Africe u šedesáti procent ze sledovaných, v Evropě u dvaceti procent.

Rezistenci způsobuje špatné dávkování a užívání léků

„Mutace a odolnost vůči lékům jsou velmi přirozeným a zřejmým důsledkem menší než optimální hladiny léku. Vznikají pouze tím, že pacient neužívá léky tak pravidelně, jak by měl,“ vysvětluje vedoucí studie Ravi Gupta.

Víme už 25 let, že za 98,5 procenta selhání léčby mohou pacienti, kteří užívají léky nedisciplinovaně. Říkáme jim, že by měli mít vždy dávku s sebou, nejsou-li si stoprocentně jisti, že se jim ji podaří užít.
Ladislav Machala
vedoucí AIDS centra, Nemocnice Na Bulovce
Testování krve na virus HIV
Zdroj: ČTK/AP/Schalk van Zuydam

Antiretrovirální léky nyní drží naživu patnáct milionů lidí. Problém chybného předpisu trápí spíš chudé země se slabou zdravotní péčí, ale nepravidelnost užívání se nevyhýbá ani bohatým státům. „Jsou tu samozřejmě osobní a společenské faktory, proč lidi léky vynechávají. Třeba to neřekli přátelům a rodině a nenosí lék s sebou, nebo mají jiné socioekonomické problémy,“ dodává vědec.

Pacienti s rezistentním virem HIV jej mohou šířit dál. Dvěma třetinám po selhání prvního léku už nepomůže ani jiná kombinace. Lékaři tak znovu varují před časovanou bombou.