Cameron se hádá s EU o dávky pro přistěhovalce. Návrh „není dost dobrý“

Podle britského premiéra Davida Camerona dohoda ohledně nových vztahů mezi Velkou Británii a Evropskou unií ještě není dostatečně dobrá. Řekl to po jednání se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Britská vláda chce osekat přistěhovalcům sociální dávky. Cameronovi nestačí unijní návrh záchranné brzdy – tedy omezení počtu přistěhovalců z EU v momentě, kdy by byl britský sociální systém zahlcen.

„Chceme skoncovat s myšlenkou, že výměnou za něco nebude nic. Říkalo se, že to není možné, ale na stole už nyní leží návrh. Není ale ještě dost dobrý, je zapotřebí více práce, ale děláme pokroky,“ řekl Cameron BBC. „V případě, že smlouva bude dobrá, přijmu ji, pokud tomu tak nebude, tak ji nepřijmu,“ sdělil premiér Sky News.

Mnohé unijní země mají problém s britským záměrem omezit určité typy sociálních dávek lidem, kteří do Británie přišli z jiných zemí EU. Původní plán Londýna předpokládal, že by na ně měli nárok jen lidé, kteří v Británii pobývají alespoň čtyři roky. Takový postup ale jako diskriminační odmítla řada zemí včetně Česka.

Protinávrhem Bruselu je „záchranná brzda“ či pojistka, která by státům EU umožnila v případě enormního tlaku na sociální systém omezit počet přistěhovalců z dalších zemí osmadvacítky. 

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké vyjednávání uvedla, že Unie chce ale donutit Londýn, aby nejprve prokázal, že jeho sociální systém je v ohrožení. Navíc ostatní státy EU mají i tak mít právo veta na to, aby byla „brzda“ použita.

David Cameron a Jean-Claude Juncker
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Cameron slíbil voličům uspořádat referendum do konce roku 2017. Evropské partnery požádal o některé změny ve fungování EU a volnější vztah Británie s unijními institucemi, což by v případě jejich souhlasu podle něj v plebiscitu posílilo zastánce setrvání země v Unii.

Shody se už nejspíš dosáhlo z velké části nebo zcela ohledně dalších tří požadavků Londýna, tedy v oblastech, jako jsou snahy o vyšší konkurenceschopnost, méně byrokracie či výraznější zapojení národních parlamentů do unijního rozhodování.

Dohodu chtějí mít premiéři a prezidenti evropských zemí připravenou do únorového summitu EU. Cameron ale už dříve upozornil, že je připraven vyjednávat dál, pokud nebude s evropským protinávrhem dostatečně spokojen.