Plavbu kolem francouzského pobřeží ohrožuje loď duchů

Poškozená nákladní loď Modern Express ohrožuje plavbu u atlantického pobřeží Francie. Kvůli nebezpečnému naklonění lodi musela být celá posádka evakuována. Plavidlo se nyní pohybuje asi 300 kilometrů od pobřeží, ke kterému pomalu míří. Kvůli nepříznivému počasí se zatím loď nepodařilo odtáhnout.

Loď Modern Express, která je registrovaná v Panamě a na délku má 164 metrů, převáží 3600 tun dřeva a stavebních strojů. Mířila z gabonského přístavu Owendo do severofrancouzského Le Havru.

K problémům došlo v úterý, kdy loď narazila na mělčinu. Plavidlo se následně zřejmě kvůli posunutí špatně upevněného nákladu naklonilo skoro o padesát stupňů. Nyní je zhruba 300 kilometrů od přístavního města La Rochelle a proud jej rychlostí 2,4 kilometru za hodinu unáší ke břehu.

Modern Express
Zdroj: Loic Bernardin/Reuters

K Modern Expressu už dorazily záchranné a vlečné lodě z Francie a Španělska, kvůli vysokým vlnám a pohybům lodě se ale dosud nepodařilo plavidlo odvléci.

Španělské vrtulníky i přes složité podmínky dokázaly evakuovat z poškozeného plavidla 22člennou posádku.

Podle záchranářů se nezdá, že by byl Modern Express zaplaven, nedošlo zatím ani k úniku paliva. Francouzské námořnictvo na místo přesto vyslalo loď zabraňující rozlití paliva po mořské hladině.

Modern Express
Zdroj: Loic Bernardin/Reuters