Fico není čistější než pravice, říká „gorilí“ novinář Nicholson

Bratislava/Praha – Šance, že korupční kauza Gorila bude vyšetřena, stále existuje, a to bez ohledu na výsledek dnešních předčasných voleb, ve kterých je favoritem expremiér Slovenska Robert Fico, který ve spisu Gorila také figuruje. „Říká, že nemá úmysl rozbít vyšetřovací tým a nechá Gorilu vyšetřit normálně. Samozřejmě může do zítřka cokoliv napovídat a pozítří uvidíme. Ale signály z obou stran jsou takové, že bychom mohli očekávat, že policie podá stoprocentní výkon a dá do rukou prokuratury důkazy,“ říká Tom Nicholson, novinář a autor knihy o případu Gorila, který byl hostem pořadu Hyde park ČT24.

Není však důvod si myslet, že Směr-SD expremiéra Fica je „čistější“ než pravicové strany bývalé vlády na Slovensku. Ani dominantní levicová strana, která se pravděpodobně stane vítězem dnešních voleb, ve skutečnosti nemá zájem, aby byla kauza Gorila důkladně vyšetřena.

„Pravice má více co ztratit, pokud se to důkladně vyšetří. Na druhou stranu jsou otevřenější, transparentnější a podporují funkční justiční systém,“ myslí si Nicholson. Politici Směru nejsou do kauzy na první pohled výrazně zapleteni a proto, jak se zdá, by nebyli vyšetřováním příliš ohroženi. Zároveň však v minulosti poškozovali justici a byli více spjati s korupcí než pravice, domnívá se Nicholson.

Ten připomíná někdejšího náměstka generálního prokurátora Dobroslava Trnku, který v minulosti přímo naléhal, aby bylo vyšetřování kauzy Gorila zastaveno. Trnka je kandidátem Směru a evidentně má na zastavení vyšetřování veliký zájem, tvrdí Nicholson a dodává: „Stále bude klíčovým hráčem. Až se po volbách vrátí k moci, tak můžeme zhasnout světla.“

„Směr žije a vznikl z toho samého prostoru jako jiné strany, takže není důvod si myslet, že jsou čistější,“ říká novinář. Spis Gorila vznikl v čase, kdy byla u moci pravicová vláda, takže je prý přirozené, že korupční aféra se týká především jejích představitelů. „Jiná věc je, že kdybychom měli podobnou Gorilu, která by pocházela z roku 2007 nebo 2008, tak nepochybuji o tom, že zjištění by byla ještě hrozivější,“ uvažuje Nicholson nad dobou, kdy na Slovensku vládl Fico.

Je třeba jít volit. Jsme dospělí a musíme se tak chovat

Nicholson sice chápe zklamání slovenských voličů, ale přesto je vybízí, aby dnes k urnám vyrazili. „Myslím, že je třeba jít volit a že je na výběr. Samozřejmě, musíte potlačit svůj hněv, hnus, frustraci a zklamání. … Ale jsme dospělí a musíme se tak chovat. Dospělí lidé musí někdy dělat věci, které jsou velmi těžké, navzdory tomu, co všecko osobně cítí, protože nejde jen o ně, jde o nás všechny.“

Pokud dnes vhodí lístek do urny méně než padesát procent voličů, bude tím zpochybněna legitimita systému slovenské demokracie, domnívá se Nicholson. Sám však volit nemůže, neboť zatím nemá slovenské občanství. Nicholson dále varuje před novými populistickými stranami, které sbírají protestní hlasy zoufalých voličů. „Neprezentují nic jiného než tužby podnikatelů, kteří nejsou u koryta a chtějí se k němu navrátit,“ říká investigativní novinář Tom Nicholson.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod