Do areálu uprchlické ubytovny v Německu hodili odjištěný granát

Do areálu ubytovny pro běžence v jihoněmeckém Villingenu-Schwenningenu v noci někdo hodil odjištěný granát, ten ale neexplodoval. Přivolaní pyrotechnici zbraň řízeně odpálili, zraněn nikdo nebyl. Podle policie je to poprvé, co byl proti běžencům zaznamenán útok takovýmito bojovými prostředky.

„Dosud jsme měli řadu případů, kdy byla použita pyrotechnika. To, že nyní byla proti uprchlické ubytovně použita válečná zbraň, to je novinka,“ uvedl spolková kriminální úřad BKA. Varoval rovněž před unáhlenými závěry, nejdříve je prý nutné prošetřit všechny okolnosti.

Neznámí útočníci hodili výbušninu přes plot na vnitřní dvůr přijímacího střediska, ve kterém žije téměř dvě stě běženců. Ležícího granátu si kolem půl druhé v noci všimla místní ochranka a přivolala policii. Ta následně uzavřela areál i okolní ulice a granát s vytaženou bezpečnostní závlačkou zneškodnila.

Útok odsoudila řada politiků včetně zemského premiéra Bádenska-Württemberska Winfrieda Kretschmanna, který incident označil jako nepochopitelný. „Pachatelé nesmějí uniknout trestu,“ napsal na twitteru spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas.

V Německu kvůli masovému příchodu běženců panuje vypjatá atmosféra. Policie za loňský rok zaznamenala více než 900 trestných činů namířených proti ubytovnám pro žadatele o azyl, často to byly žhářské útoky. Valnou většinu činů mají podle vyšetřovatelů na svědomí pachatelé s krajně pravicovou orientací. Do Německa loni přišlo podle oficiálních statistik takřka 1,1 milionu žadatelů o azyl.