Zpráva o znásilnění ruské dívky v Německu stále dráždí nervy diplomatů

Horizont ČT24: Rusko-německá diplomatická přestřelka (zdroj: ČT24)

Ruská vládní média s oblibou prezentují Evropu jako kontinent těsně před zhroucením, i v důsledku migrační krize. Když se objevila zpráva o znásilnění berlínské dívky ruského původu skupinou uprchlíků, roztočil se v Rusku mediální kolotoč. Bez ohledu na to, že německá policie i většina médií prohlašují tuto verzi příběhu za smyšlenou. Kauza přesto přerostla dokonce v diplomatickou přestřelku a žalobu z podněcování nenávisti.

Informace o dceři ruských přistěhovalců, kterou v Berlíně údajně znásilnili migranti, se během dvou týdnů dostala z neznámého webu až do nejvyšších pater Kremlu.

„Doufám, že tyto problémy nebudou zameteny pod koberec a že se nebude opakovat to, co se stalo naší holčičce,“ varoval Němce ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reportér si za svými informacemi stojí

Zprávu o údajném znásilnění jako první zveřejnil Heinrich Groth na webu s podtitulem Stránka sovětských Němců. Informaci, kterou slyšel od známých, převzal ruský První kanál. V reportáži zazní obvinění jen z úst příbuzných údajné oběti. Obsahuje navíc sedm let staré video, které má dokázat, že to není ojedinělý případ. A autor příspěvku tvrdí, že úřady věc nekomentují. Reportáž přitom doprovázejí záběry švédských a finských policistů.

„Příběh, o kterém vypráví naše reportáž, je pravdivý a trvám na něm. Došlo v něm k tragédii, o které jsme vypověděli,“ ujišťuje ruský novinář Ivan Blagoj. 

Podle německých vyšetřovatelů ale k žádnému znásilnění nedošlo. Berlínské státní zastupitelství tvrdí, že dívka měla dobrovolný sexuální kontakt se dvěma mladíky tureckého původu ještě před tím, než na den zmizela. Vzhledem k tomu, že je nezletilá, vyšetřuje případ jako zneužití dítěte. „Třináctiletá dívka byla výjimečně složitý svědek. Řekla nám více částečně protichůdných verzí, když se nám snažila vysvětlit své zmizení,“ komentoval vyšetřování mluvčí státního zastupitelství v Berlíně Martin Steltner.

Demonstrace na podporu údajně znásilněné dívky
Zdroj: ČT24

Verze ruských médií se chopily prokremelské weby a stránky pravicových extremistů v Německu. Místní komunita Rusů pořádala protesty po celé zemi, kterých se účastnily stovky lidí. Oficiální reakci Berlína ale vyprovokoval až komentář Kremlu.

„Neexistuje žádný důvod a žádné ospravedlnění tento případ využívat k politické propagandě a ovlivňovat a rozohňovat už tak složitou vnitroněmeckou debatu o migraci,“ pronesl rezolutně šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Kreml s odpovědí na tato slova dlouho neotálel. Ministr Lavrov podotkl, že reakce jeho německého protějšku údajně dokazuje, že na argumentech spolkové vlády není vše v pořádku. Celou kauzu musel ruský velvyslanec vysvětlovat německé diplomacii a reportér ruské televize čelí v Německu obžalobě z podněcování nenávisti.