Němci přivírají dveře: Uprchlíci z Alžírska, Maroka a Tuniska nemají právo na azyl

Šéfové stran německé vládní koalice se dohodli na zpřísnění imigračních pravidel. Alžírsko, Maroko a Tunisko budou nově zařazeny na seznam bezpečných zemí, čímž jejich občané ztratí v Německu právo žádat o azyl. Omezena bude také možnost, aby se za žadatelem o azyl přistěhovali jeho příbuzní. Německo také hodlá urychlit deportace odmítnutých žadatelů.

Dohoda na takzvaném „Azylovém balíčku II“ je výsledkem několikaměsíčních sporů uvnitř německé vládní koalice. Předseda SPD Sigmar Gabriel dohodu označil za dobrý kompromis. „Balík opatření je hotov a brzy může jít na vládu,“ oznámil po večerním jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou a předsedou CSU Horstem Seehoferem Gabriel.

Nebuďme pesimističtí. Stále věřím tomu, že to zvládneme. Teď je důležité snížit počet uprchlíků, kteří k nám přicházejí.
Angela Merkelová
německá kancléřka

O rozšíření seznamu bezpečných zemí o tři státy severní Afriky a o důslednějších repatriacích jejich občanů se v Německu začalo intenzivněji jednat po silvestrovských incidentech v několika městech, při nichž mladí muži sexuálně napadali a okrádali ženy. Podle dosavadního policejního vyšetřování byli útočníci převážně Maročané a Alžířané.

Součástí dohody je i okamžitá deportace uprchlíků pocházejících z těchto severoafrických zemí.

Loni v polovině roku Německo zařadilo na seznam bezpečných zemí Kosovo, Albánii a Černou Horu. Následně se počet uprchlíků z těchto zemí přicházejících do Německa snížil na minimum.

Rodiny se budou moct přistěhovat až po dvou letech

Šéfové vládních stran se také shodli na tom, že pokud nebudou rodiny uprchlíků žijících v Německu ve vlasti „bezprostředně politicky pronásledovány“, bude možné zajistit přistěhování rodinných příslušníků teprve po dvou letech.

Toto opatření okamžitě kritizovala kritizovala lidskoprávní organizace Pro Asyl. „Je to závažné porušení základního práva rodin žít spolu,“ uvedl předseda organizace Günter Burkhardt. Postižení se tak podle něj budou pokoušet dostat do německa nelegálním způsobem, což „nahraje pašerákům lidí“.

Zasedání premiérů německých spolkových zemí
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Podle Gabriela by však rodinní příslušníci žadatelů o azyl měli mít přednost při naplňování kontingentů pro uprchlíky, které by v budoucnu měla Evropská unie vyzvedávat přímo z krizových oblastí, konkrétně z táborů v Jordánsku, Libanonu a Turecku.

Součástí dohody je i úprava pravidel pro zaměstnávání běženců. Uprchlíci, kteří se v Německu vyučí, budou mít nově nárok na to dva roky pracovat, aniž by museli žádat o pracovní povolení.

Spolková vláda také chystá zákon, podle kterého cizinci, kteří budou odsouzeni za závažné kriminální činy, například za znásilnění, budou automaticky vyhoštěni.

S návrhy pozměnujícími německé azylové zákony je spokojená i kancléřčina CDU. „Dohoda o druhém azylovém balíčku je dobrou zprávou,“ uvedl generální sekretář strany Peter Tauber. „Toto rozhodnutí přispěje k dosažení našeho cíle - výrazně omezit počet uprchlíků a žadatelů o azyl,“ dodal.