Stoupenci Pussy Riot demonstrovali na podporu skandální „modlitby“

Moskva - V Moskvě demonstrovali stoupenci ruské punkové skupiny Pussy Riot. Dvě její členky zatkla policie za výtržnictví a hrozí jim až sedmileté tresty. Aktivistky totiž koncem února při vystoupení v pravoslavném chrámu Krista Spasitele v centru metropole zazpívaly šokovaným věřícím před oltářem píseň s názvem „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Členky kapely na internetu podpořili i blogeři.

Píseň obsahovala vulgárně formulované útoky proti ruskému establishmentu, pravoslavné církvi a konzervativním politikům. Ochranka proti happeningu zakročila a dívky násilím vyvlekla z kostela. Zatčené členky skupiny Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová byly obviněny z výtržnictví.

Stoupencům Pussy Riot se však ve čtvrtek nepodařilo uspořádat modlitbu v chrámu Krista Spasitele. Na budově se objevil nápis „zavřeno z technických příčin“ a fanoušky punkové skupiny pravoslavní věřící polili limonádou. Hájili se tím, že se snažili bránit před náporem fanoušků. Organizátor akce zase odešel na policii sepsat hlášení o chuligánském chování věřících.

Kauza Pussy Riot v ruském tisku vyvolala živé diskuse, svůj ohlas měla i ve vedení pravoslavné církve. Podle mluvčího moskevského patriarchátu se dívky při „punkové modlitbě“ chovaly v chrámu „hůř než bolševici, kteří před znesvěcením kostelů aspoň vyvedli věřící ven“. S trestem vězení ale církev nesouhlasí, jakkoli důrazně čin odsuzuje. „Církev je vždy připravena odpouštět, i když útočnice si dosah svých skutků snad ani neuvědomují,“ řekl mluvčí Vladimir Legojda.

Energickou podporu skupina Pussy Riot získala na ruském internetu. Blogeři sestavili petici za jejich osvobození, kterou na svém účtu vystavila šéfka ruského Fondu dětských hospiců. Mezi stovkami signatářů jsou podle ruských serverů jak bezvěrci, tak i pravoslavní věřící. Petice s akcí Pussy Riot nesouhlasí, ale rozhodně se staví proti trestu vězení. „Mohou být obviněny z výtržnictví a hrozí jim až sedm let ve vězení,“ varoval aktivista Pavel Elizarov s tím, že jejich vyšetřování zahájila policie už v den prezidetnských voleb.