V Nigérii přišli o život dva evropští rukojmí

Abuja - Speciálním jednotkám se nepodařilo zachránit dva cizince unesené v květnu na západě Nigérie. Italského a britského inženýra pravděpodobně zavraždili jejich únosci před tím, než se k nim záchranný tým dostal. Podle agentury AFP to oznámil britský premiér David Cameron. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan uvedl, že oba cizince unesla nigerijská islamistická sekta Boko Haram, ta to ale popřela. Muži, kteří zajatce zabili, byli zatčeni.

Oba byli údajně v bezprostředním nebezpečí. Britské ani nigerijské úřady celé měsíce nevěděly, kde Chrise McManuse a Franca Lamolinara únosci ukrývají. Když se tohle dozvěděli, bylo prý potřeba jednat rychle. Oba muži prý mohli být přemístěni nebo zabiti. „Objevila se příležitost je zachránit. Měli jsme také důvod věřit, že jim hrozí stále větší nebezpečí. Podnikli jsme přípravy, abychom se pokusili Chrise a Franca zachránit. Společně s nigerijskou vládou jsem operaci schválil,“ podotkl premiér Velké Británie David Cameron.

Rukojmí se i přes snažení speciálních jednotek našli mrtví

Únosci se obou mužů zmocnili loni v květnu ve městě Birnin Kebbi. Záchranná operace proběhla v Sokotu na severozápadě země. Podle svědků se na místě střílelo a britské speciální jednotky jednoho z únosců zabily, další zadržely. Rukojmí našly mrtvé. „S velkou lítostí musím oznámit, že Chris i Franco přišli o život. Stále čekáme na potvrzení detailů, ale předběžné informace jasně uvádějí, že oba muže zavraždili únosci před tím, než mohli být zachráněni,“ vyjádřil se Cameron.

Nigerijský prezident z únosu obvinil islamistickou sektu Boko Haram, která se inspiruje al-Káidou. Podle jiných informací mohli únosci patřit k nějaké její odštěpenecké frakci. Boko Haram operuje převážně na muslimském severu, kde chce ustavit islámský stát. V této části země jsou únosy zahraničních pracovníků vzácností. Častěji se podle AFP dějí na ropném jihu země, kde za nimi v řadě případů stojí povstalci bojující za podle nich spravedlivější dělbu bohatství z těžby ropy.

Radikální islamisté z organizace Boko Haram ovšem obvinění nigerijského prezidenta popřeli. „Neneseme odpovědnost za poslední únos, který vedl k včerejší (čtvrteční) vojenské operaci v Sokotu, během níž rukojmí byla zabita,“ citovala AFP zástupce islamistů.

Speciální jednotky nezachránily unesené cizince (zdroj: ČT24)

Itálie se zlobí, že o operaci nevěděla

Kvůli neúspěšnému pokusu o osvobození unesených mužů kritizoval Británii italský prezident Giorgio Napolitano, podle kterého je „nepochopitelné“, že Londýn zahájil akci dřív, než o pokusu o záchranu rukojmích informoval italskou stranu. Ta se o akci dozvěděla teprve ve chvíli, kdy už probíhala. „Je nevysvětlitelné, že britská vláda o operaci neinformovala Itálii, ani s ní nekonzultovala postup,“ kritizoval jednání Londýna Napolitano.

Už včera večer vystoupil s kritikou i italský senátor Lucio Malan. „Je poměrně nezvyklé, že země, která je do věci zapojena, není informována předem,“ řekl. „Zřejmě to byla velmi složitá situace a mohlo to být nejlepší možné řešení, ale přesto je třeba vysvětlit, proč italské úřady nebyly informovány,“ dodal. Britský premiér Cameron ale postup při řešení situace hájil s odůvodněním, že rozhodnutí o vojenském zásahu na pomoc zajatcům bylo přijato narychlo.

Vydáno pod