Šéf izraelské obrany: Turecko kupuje ropu od teroristů z IS

Izraelský ministr obrany obvinil Turecko, že finančně podporuje takzvaný Islámský stát tím, že nechává prodávat jeho ropu na svém území. Podle Moše Ja'alona Turci nebojují proti džihádistům dostatečně. Stejné obvinění vzneslo už v prosinci ruské ministerstvo obrany. Ankara to odmítá.

„Jak jistě víte, Islámský stát získává turecké peníze z ropy už velmi velmi dlouho. Já doufám, že to skončí. Turecko navíc dovoluje džihádistům cestovat ze Sýrie a Iráku do Evropy a zpět. Je to součástí jakési teroristické infrastruktury. I v tomto případě doufám, že to skončí,“ konstatoval izraelský ministr.

Izraelsko-turecké vztahy jsou na bodu mrazu od roku 2010, kdy izraelské komando zabilo na lodi s propalestinskými aktivisty deset Turků. Skupina se snažila prolomit izraelskou blokádu Gazy. Turci žádají odškodnění.

Ruské ministerstvo obrany začátkem prosince ukázalo družicové snímky, na nichž mají být kolony cisteren s ropou u zařízení, které ovládá IS v Sýrii a Iráku. Tyto vozy pak pokračují přes hranice do Turecka.

Podle Moskvy je do trestné činnosti zapojena turecká elita včetně prezidenta Erdogana. Rusko-turecké vztahy jsou napjaté od listopadového sestřelení ruského bitevníku tureckou armádou.

Šéf Kremlu Vladimir Putin prohlásil, že incident měl zajistit bezpečnost pro nelegální dodávky ropy ze Sýrie do Turecka. Erdogan ale veškerá obvinění opakovaně popírá. Kdyby se nelegální obchod Ankary s IS prokázal, prý by rezignoval.

Tureckého prezidenta podpořil Washington

„Nikdo nemá právo Turecko pomlouvat. Máme ještě tolik svědomí, abychom ropu od teroristů nekupovali,“ konstatoval turecký prezident. Erdogana se minulý měsíc zastal Washington – podle něj je ropa pašována do Turecka přes prostředníky a turecká elita v tom prsty nemá.