Malajsie tvrdí, že se našly další trosky z letu MH370

Kuala Lumpur / Peking – Podle tvrzení malajsijských představitelů byly objeveny další trosky letadla Boeing 777 z letu MH370, včetně sedadlových polštářků nebo částí oken. Francouzští vyšetřovatelé o tom ale podle agentury AP nemají informace. Letadlo společnosti Malaysia Airlines zmizelo v březnu loňského roku.

Malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai řekl, že se na Réunionu zjevně našla další troska letounu a že byla odeslána k prozkoumání francouzským expertům. Liow sdělil, že předměty, včetně okna a hliníkového úlomku, našel malajsijský tým. Ministrův spolupracovník poté upřesnil, že šlo spíše o „okenní materiál“ než o samotné okno.

Liow Tiong Lai, malajsijský ministr dopravy:

„Mohu pouze potvrdit, že jde o trosky z letadla. Nemohu potvrdit, že to je z letu MH370.“

Pařížská prokuratura, která dohlíží na vyšetřování ve Francii, však popřela, že by vyšetřovatelé našli nové trosky. Také několik francouzských vyšetřovatelů, kteří si nepřáli být jmenováni, řeklo, že si žádných nových objevů nejsou vědomi.

Rodiny pohřešovaných z MH370 rozhořčily nejednotné informace

Zatímco malajsijský premiér Najib Razak prohlásil, že francouzští experti „nezvratně dokázali“, že část křídla pochází ze zmizelého letadla, samotní francouzští vyšetřovatelé pouze uvedli, že je to „vysoce pravděpodobné“. Tato nejednotnost informací rozhořčila mnoho rodin, jež už více než rok čekají na zprávy o svých blízkých, kteří i s letadlem zmizeli beze stopy.

Pozůstalí chtějí znát celou pravdu o letu MH370 (zdroj: ČT24)

„Proč to, k čertu, jedni potvrdí a druzí ne?“ ptá se podle serveru BBC Sara Weeksová z novozélandského Christchurch, jejíž bratr Paul letadlem cestoval. „Proč nemohou počkat, dokud se neshodnou, aby rodiny nemusely procházet dalším trápením?“

Mnoho čínských příbuzných je od počátku nespokojeno se způsobem vyšetřování katastrofy a řada z nich také zpochybňuje oficiální verze předkládaných informací. Opět proto uspořádali demonstraci před kanceláří Malaysia Airlines v Pekingu, na které požadovali odpovědi. Také přišli letecké společnosti připomenout její slib, že rodiny obětí dopraví tam, kde budou objeveny první stopy po tragické havárii letounu.

Čang Jung-li protestuje před pekingskou kanceláří Malaysia Airlines
Zdroj: Jason Lee/Reuters

„Francie je zatím opatrná, ale Malajsie už to zoufale chce všechno ukončit, aby mohla utéct od veškeré odpovědnosti,“ řekla novinářům Taj Šu-čchin, sestra jednoho z cestujících. „Nevěřím těm nejnovějším informacím o letadle. Lhali nám od samého začátku,“ podotknul Čang Jung-li, jehož dcera byla také na palubě letadla.

Záhada MH370

Let MH370 zmizel z obrazovek radaru 8. března 2014 při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na jeho palubě bylo 239 lidí. Cestující pocházeli ze 14 států, nejvíc bylo Číňanů (153) a Malajsijců (50).

Vydáno pod