Japonská Namie zřejmě bude už navždy městem duchů

Namie (Japonsko) – Stovky kilometrů čtverečních zamořují dodnes radioaktivní látky, které unikly z japonské jaderné elektrárny Fukušima po loňském zemětřesení a následné vlně tsunami. Katastrofa z 11. března si vyžádala téměř 20 tisíc životů a únik radiace do okolí si vynutil evakuaci až 100 tisíc lidí. Krátce po katastrofě obehnaly úřady epicentrum úniku evakuační zónou, na zvláštní povolení se do tohoto zakázaného pásma dostal zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Kdysi dvacetitisícová Namie je dnes městem duchů. Z pobřežní čtvrti nezbylo téměř nic - dvanáctimetrová vlna smetla domy, kde žilo na 1 700 lidí, 178 jich nepřežilo. Do centra města sice vlna nedosáhla, ale po výbuchu reaktoru ve Fukušimě pět kilometrů odtud muselo být evakuováno. Prázdné ulice Namie policie hlídá 24 hodin denně, aby předešla rabování.

Radiační prach, kontaminující město duchů tvoří z velké části cesium. Není ani vidět ani cítit, ale je všude: na ulicích, na střechách, na stromech. Delší pobyt v oblasti by vážně poškodil lidské zdraví. Radiace mimo evakuační zónu je navíc na mnoha místech vyšší než v ní – v závislosti na povětrnostních podmínkách a na počasí.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Poslanec města Bunsei Watanabe zve do Namie zahraniční novináře i přes připomínky japonské vlády. „Chceme se o to podělit s lidmi z celého světa. Chceme světu poslat zprávu a chceme, aby svět diskutoval o tom, jak má jaderná energie vypadat v budoucnosti,“ vysvětluje. Havárie Fukušimy je největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v ukrajinském Černobylu.

Kritici evakuační zóny tvrdí, že dvacetikilometrový průměr zóny nestačí, a navrhují, aby měla minimálně třicet kilometrů. Budoucnost Namie přitom zůstává nejistá. Někteří experti si myslí, že se sem lidé budou moci vrátit za 30 až 60 let. Jiní tvrdí, že nikdy.

Vydáno pod