Burundský prezident kandiduje potřetí - i když podle ústavy nesmí

Bujumbura – Nejméně tři mrtvé si vyžádaly noční nepokoje v Burundi, kde se na příštích pět let volí prezident. Na úřad potřetí v řadě kandiduje nynější hlava státu Pierre Nkurunziza, což ústava nedovoluje. Opozice proto volby bojkotovala.

  • Právo přijít k volebním urnám mělo 3,8 milionu ze zhruba deseti milionů Burunďanů. Volební místnosti byly otevřené od 06:00 SELČ a podle agentury AFP ve většině z nich začalo sčítání hlasů už v 16:00 SELČ. Žádné datum pro vyhlášení výsledků stanoveno není.

Nkurunziza oznámil úmysl potřetí kandidovat v dubnu a vyvolal tím politické nepokoje, kvůli nimž byl původní termín voleb odložen. V květnu se Nkurunzizovi odpůrci pokusili o státní převrat, armáda ale nynější vládní systém podpořila a vůdci pučistů se vzdali. Zatčeno bylo 18 lidí, kromě hlavní postavy generálmajora Godefroida Niyombareho mimo jiné i někdejší ministr obrany. Při protestech přišlo o život 80 lidí, 100 000 Burunďanů odešlo ze země. S Nkurunzizovým postupem nesouhlasí ani mnohé africké země a Africká unie nevyslala k hlasování žádné své pozorovatele.

Kromě Nkurunzizy kandidovalo dalších sedm lidí, ale podle odborníků je současný prezident jasným favoritem. Zástupce opozice Leonce Ngendakumana prohlásil, že jde o pseudovolby, a další zástupci opozice tvrdí, že se vláda zachovala nezodpovědně, když se nepokusila krizi vyřešit předem. Vede Burundi podle ní do vleklé krize a izolace.

Nkurunziza patří k většinovým Hutuům, kteří bojovali za občanské války proti menšinovým Tutsiům. Boje skončily mírovou dohodou před deseti lety, kdy se Nkurunziza stal poprvé prezidentem. První mandát ale získal volbou v parlamentu a až druhý v přímých volbách. Ústava dovoluje ucházet se o nejvyšší úřad jenom dvakrát po sobě, avšak prezident první volbu k této podmínce na rozdíl od opozice nepočítá.

Volební místnost v Burundi
Zdroj: ČTK/AP/Jerome Delay

Prezidentské volby byly kvůli napětí v zemi několikrát odloženy. Parlamentní volby se konaly 29. června, ale podle OSN nebyly svobodné. Zvítězila v nich Národní rada na obranu demokracie - Síly na obranu demokracie (CNDD-FCC), která je vládní stranou od roku 2005. I tyto volby ale opozice bojkotovala.

V noci byla v hlavním městě Bujumbuře slyšet střelba a podle médií při ní zahynuli tři lidé, dva policisté a jeden civilista. Výbuchy a nepokoje byly hlášeny také z venkovských oblastí.