Tunisku hrozí další útoky, tvrdí Británie

Tunis – Tunisku prý hrozí další teroristické útoky na turistická letoviska podobné tomu z pátku, varovalo britské ministerstvo zahraničí. Tuniský ministr vnitra navíc tvrdí, že pachatele atentátu bylo možné zastavit dříve, pokud by ochranka hotelu okamžitě informovala policii. České ministerstvo zahraničí české občany v oblasti varuje před místy, kde se srocuje hodně lidí. Připomíná dále riziko únosů u hranic s Libyí a Alžírskem. Ze skupiny 52 turistů však bude kromě 11 v dovolené pokračovat.

Útoky mohou v Tunisku provádět „jednotlivci, o kterých úřady nemají informace a které inspirovaly teroristické skupiny přes sociální sítě,“ uvedlo britské ministerstvo zahraničí v aktualizovaném doporučení pro své občany cestující do severní Afriky.

Britští ministři obrany a zahraničí Michael Fallon a Philip Hammond v různých nedělních vydáních britských listů shodně uvedli, že teroristický útok bude mít vliv na britskou obrannou a bezpečnostní strategii. Přispěje prý také k odhodlání Londýna bojovat proti islámskému extremismu. Britská ministryně vnitra Theresa Mayová uvedla, že dnes opět zasedne vládní krizový štáb Cobra. V samotné Británii zůstává podle ní hrozba teroristického útoku na druhém stupni, což znamená, že je považován za vysoce pravděpodobný. Úřady podle ní v uplynulých měsících odhalily „množství“ spiknutí s cílem spáchat v Británii atentát.

  • Tuniský ministr vnitra Muhammad Nadžím Gharsallí navíc zpochybnil práci hotelové ochranky, když prohlásil, že by se dal atentátník Sajfaddín Rizkí zastavit dříve, kdyby personál včas zavolal policii a lépe se zkoordinoval. Vláda na ochranu letovisek uvolní dalších tisíc ozbrojených policistů, dodal.
  • Český premiér Bohuslab Sobotka v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že doporučení ministerstva zahraničí jsou na místě aby lidé, kteří už jsou na místě, věděli, jak se mají chovat. Situace je neustále vyhodnocována. „Osobně bych do tohoto regionu necestoval. Nechci mluvit jen o Tunisku, je to osobní úvaha každého. Vidím tu určitá rizika,“ řekl.

V sobotu večer se v postiženém městě Sousse i v tuniské metropoli konaly pochody, jimiž chtěli místní lidé vyjádřit solidaritu s oběťmi a pozůstalými. Ulicemi pochodovaly asi dvě stovky lidí. Průvod vyšel od hotelu Riu Imperial Marhaba, který se stal terčem útoku mladého Sajfaddína Rizkího. Shromáždění v rukou drželi svíčky a provolávali hesla jako „Sousse nikdy nezemře!“ či „Ne teroristům“.

Atentátník zabil v pátek ve městě Sousse 38 lidí a 39 dalších zranil. Policie ho poté zastřelila. Svědci útoku na pláži novinářům vypověděli, že se střelec během masakru, při němž zabil 38 lidí, široce usmíval, napsala agentura AFP.

Patnáct z identifikovaných obětí jsou Britové, jejich počet však dost možná ještě poroste. Češi mezi mrtvými ani zraněnými podle všeho nejsou. Z 52 českých turistů, kteří v Tunisku bydleli v hotelu vedle místa pátečního útoku, většina pokračuje v dovolené v jiném hotelu. Domů jich letí 12.