Netanjahu pochybuje o dohodě s Íránem

Washington - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu znovu vyjádřil pochybnosti nad tím, že ve sporu o íránský jaderný program je ještě možné mírové řešení. Íránský výzkum postupuje kupředu a diplomacie i sankce se zatím neukázaly jako účinné, prohlásil předseda izraelské vlády v pondělí večer na setkání s mocnou proizraelskou lobbistickou organizací AIPAC ve Washingtonu. Írán mezitím oznámil, že zpřístupní zařízení na vojenské základně Parčín mezinárodní inspekci. Informovala o tom dnes íránská agentura ISNA. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová zároveň jménem pěti velmocí nabídla Íránu návrat k jednání o jeho kontroverzním jaderném programu.

„Parčín je vojenské zařízení a zpřístupnit ho, to vyžaduje určitý čas. Proto se tam návštěvy často nepovolují. Umožníme MAAE (Mezinárodní agentuře pro atomovou energii) toto zařízení navštívit,“ sdělil ve Vídni íránský zástupce při MAAE. Agentura má informaci, že Írán na základně vybudoval podzemní zařízení pro testování vysoce výbušných látek. Může to být jeden z důkazů toho, že Írán pracuje na vojenském jaderném programu.

Židovský stát zvažuje útok na Írán

Izrael chce za každou cenu zabránit Íránu získat jaderné zbraně a v minulých týdnech naznačoval připravenost k útoku na íránská jaderná zařízení. Američané však chtějí nechat čas protiíránským sankcím, aby mohly působit. Netanjahu však na setkání AIPAC řekl, že Izrael „čekal trpělivě, čas ale pracuje proti tomuto řešení“.

„Nikdo z nás si nemůže dovolit déle čekat. Jako premiér Izraele nikdy nenechám svůj lid žít ve stínu vyhlazení,“ řekl podle zpravodajského serveru CNN v projevu před zástupci organizace, ke kterým v neděli hovořil také americký prezident Barack Obama.

Toho Netanjahu v pondělí během jednání za zavřenými dveřmi podle zdrojů agentury Reuters ujistil, že Izrael o útoku na íránská jaderná zařízení ještě nerozhodl. Netanjahu ale prý nenaznačil, že by od možnosti vojenské akce ustoupil. Obama, který veřejně vyjádřil podporu právu Izraele na sebeobranu, ho o tuto věc podle zdrojů nepožádal. „Tlak (na Írán) roste, ale čas se krátí,“ citovaly podle Reuters zdroje Netanjahua během jeho setkání s Obamou.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24/ISIFA

Obama, který je ve volebním roce pod tlakem ze strany amerických podporovatelů Izraele a rivalů z opoziční Republikánské strany, se Netanjahua pokusil ujistit, že USA nechávají vojenské řešení na stole jako poslední možnost. Vybídl ale Izrael, aby nechal působit mezinárodní protiíránské sankce a diplomacii. Netanjahu na setkání s Obamou zdůraznil jednotu Izraele a Ameriky, upozornil ale, že Izrael je suverénním státem, který má právo na sebeobranu. Po setkání prohlásil, že se domnívá, že mu bylo nasloucháno a že byl pochopen.

USA a Izrael zvažují, co bude případná akce proti Íránu stát

Podle agentury Reuters oba politici neučinili žádná konkrétní rozhodnutí, zabývali se ale cenou, jakou by akce proti Íránu s sebou nesla, i důsledky nečinnosti, které by mohly vyústit v závod v jaderném zbrojení na Blízkém východě.

Přímočařeji se dnes před proizraelskou lobbistickou organizací AIPAC vyjádřil šéf amerického resortu obrany Panetta, když uvedl, že USA poskytnou veškerou nezbytnou podporu židovskému státu, aby si udržel vojenskou převahu nad nepřáteli. Také upozornil Teherán, že pokud nevyjdou diplomatické snahy zabránit mu v získání nukleárních zbraní, Washington použije síly. „Vojenská akce je poslední alternativou, když nevyjde nic jiného,“ podotkl.