Robotí běžec Gepard překonal rychlostní rekord

Washington - Svět robotiky má nového rekordmana. Stroj nazvaný Cheetah (Gepard) dokázal v laboratoři běžet rychlostí téměř 30 kilometrů v hodině. Stal se tak nejrychlejším robotem s nohama na světě. Geparda vyvinula společnost Boston Dynamics za pomoci peněz od výzkumné agentury amerického ministerstva obrany. Napsal to server montrealgazette.com. Skutečný gepard dokáže na krátkou vzdálenost vyvinout rychlost přesahující 100 kilometrů v hodině.

Čtyřnohý robot známý jako Gepard vytvořil nový rekord pro roboty s nohama na běžícím pásu v laboratoři v Massachusetts. Oznámil to vývojář.

Cheetah překonal dosavadní rekord, jenž byl změřen v roce 1989, kdy dvounohý robot běžel na Massachusettském technologickém institutu rychlostí 21 kilometrů za hodinu.

Cheetah zatím běhá jen na pásu

Doktor Alfred Rizzi, vedoucí vědecký pracovník robotiky v Boston Dynamics, řekl, že cílem je, aby Gepard běžel ještě mnohem rychleji a ve venkovním prostředí.

„Navrhli jsme robota, který by měl běžet více než 80 kilometrů za hodinu, ale chceme se dostat z běžícího pásu ven co nejdříve,“ píše se v prohlášení. „Opravdu chceme znát meze toho, co je u rychle se pohybujících robotů možné.“

Robot Cheetah překonal dosavadní rychlostní rekord (zdroj: ČT24)

Venku se Gepard může potkat se zatím nejznámějším dílem Boston Dynamics - robotem Big Dog, kterého už úspěšně zkouší americká armáda. Tento nejlepší přítel vojáka dokáže nést až 150 kilogramů nákladu.

Vojáky zajímá i další projekt společnosti. Dvounohý PETMAN, vyvinutý na testování speciální výbavy. Kariéra ve zbrani nejspíš čeká i Geparda. „Ministerstvo obrany se ani tak nesoustředí na jeho konečný účel. Spíš je zajímá samotný vývoj a to, na co všechno může být technologie využita,“ podotkl zakladatel Boston Dynamics Marc Raibert.

Vydáno pod