Demokraté si naposledy zadebatovali, teď se utkají v primárkách

Na léta svých zkušeností ve vládě poukazovala Hillary Clintonová v poslední debatě demokratických prezidentských kandidátů před primárkami. Snažila se tak setřást pochyby, které její hlavní konkurent Bernie Sanders naznačoval ohledně jejího úsudku.

Pondělní debata demokratických kandidátů se lišila od předchozích diskusí moderovaných televizními komentátory. Měla poklidnější podobu neformálního setkání s občany a kandidáti odpovídali na otázky z publika odděleně po sobě, takže se nedostali do přímých konfrontací.

Sanders ve svých vystoupeních na Drakeově univerzitě v metropoli Iowy Des Moines argumentoval tím, že klíčovou vlastností příštího prezidenta musí být vlastní úsudek, nikoli jen zkušenost. Za důkazy selhání úsudku u Clintonové označil například její hlasování pro invazi do Iráku z roku 2002 nebo její dřívější podporu ropovodu Keystone z Kanady, od níž pak loni v kampani couvla. „Zkušenost je důležitá, důležitý je ale také úsudek,“ řekl.

Bernie Sanders na debatě v Des Moines
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Clintonová se v reakci na výpady socialisty, který se na ni v posledních týdnech v průzkumech silně dotahuje, odvolala na prezidenta Baracka Obamu, který je mezi demokraty stále populární. Poukázala na to, že Obama si ji vybral jako ministryni zahraničí poté, co ji porazil v roce 2008 ve volbách, „protože důvěřoval mému úsudku“. „Musíme mít někoho, kdo je prověřeným bojovníkem,“ dodala.

Clintonová byla podle médií zřetelně živější než dříve a často zdůrazňovala pointy zvyšováním hlasu. Sanders zase pobavil publikum několika vtipy. Celkový tón kandidátských vystoupení byl zdvořilý a kontrastoval s ostřejším charakterem poslední demokratické debaty z minulého týdne.

Obama ve svém pondělním prvním vyjádření k demokratickým kandidátům ocenil Clintonovou za její „mimořádnou zkušenost“ a několikrát naznačil, že její návrhy jsou zakotveny v realitě. Sanderse přímo nekritizoval a poukázal na to, že dosud měl výhodu outsidera.

Debata byla poslední před zahájením primárních voleb, které začnou 1. února v Iowě a budou 9. února pokračovat v New Hampshiru. Clintonová byla od počátku kampaně jasnou favoritkou demokratů, v posledních týdnech ale průzkumy ukazují výrazný vzestup Sandersovy obliby, zejména u mladých a u krajně levého, „progresivního“ křídla demokratů. Sanders už vede nad Clintonovou v New Hampshiru, který sousedí s jeho domovským Vermontem.

Hillary Clintonová na debatě v Iowě
Zdroj: Patrick Semansky/Reuters

Kampaň Clintonové na tento vývoj zareagovala obviněním Sanderse ze změn názorů v řadě klíčových otázek, včetně kontroly zbraní nebo normalizace vztahů s Íránem. Clintonová poukázala na to, že některé návrhy vermontského socialisty jsou nereálné a že Sanders nemá zkušenosti na to, aby byl schopen zvládnout široké spektrum problémů, které by jako prezident musel řešit.

Volební souboj se po New Hampshiru přesune do Jižní Karolíny, kde už Clintonová nad svým soupeřem podle průzkumů vede. Na 1. března připadá volební „superúterý“, kdy se primárky uskuteční v 11 státech; mnohé z nich leží na jihu země, kde má Clintonová výrazný náskok před Sandersem.