Tlak na odchod Řecka ze Schengenu podle Chovance sílí

Ministři EU jednali, zda hodit Řecko přes palubu Schengenu (zdroj: ČT24)

Možnost krátkodobého vyloučení Řecka ze Schengenu je stále více ve hře. Prohlásil to český ministr vnitra Milan Chovanec na neformálním setkání se svými unijními kolegy v Amsterdamu – hlavně kvůli migrační krizi a ochraně vnějších hranic EU. Razantnější slova volil slovenský ministr Robert Kaliňák. Vzhledem k dosavadnímu přístupu je prý Řecko už prakticky mimo Schengenský prostor.

Český ministr nevěří ujišťování, které zní například z Evropské komise, že v příštích čtyřech týdnech začnou na řeckém území skutečně fungovat takzvané hotspoty. Tedy místa a týmy „třídící“ migranty, kterých do Řecka stále každý týden přibývá několik tisíc. „Je to utopie,“ myslí si Chovanec.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák řekl, že Řecko vzhledem ke svému přístupu k migrační krizi už fakticky není zemí schengenského prostoru volného pohybu. Kaliňák si to myslí i přesto, že mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová v Bruselu ujišťovala, že v Unii není žádný plán Řecko odněkud vylučovat.

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas však v pondělí svalil vinu na Evropskou unii a její nedostatečnou pomoc. Například místo 1800 požadovaných pracovníků agentury Frontex dorazilo do země o tisíc lidí méně a místo 28 požadovaných plavidel je jich k dispozici šest.

Francouzský ministr vnitra Cazeneuve (uprostřed) při jednání v Amsterdamu
Zdroj: ČTK/AP

Na schůzce v Amsterdamu chce nynější nizozemské předsednictví Unie probrat především postoj členských zemí k prosincovému návrhu Evropské komise na vznik společné pobřežní a pohraniční stráže. Obsahuje i kontroverzní myšlenku, aby tato instituce, která by měla mít 1500 či 2000 lidí, mohla v budoucnu zasahovat na území členské země i bez jejího souhlasu.

Zemím V4 se takový návrh příliš nezamlouvá. „Na druhou stranu, kdyby si stát v budoucnu při problému o pomoc neřekl, riskuje, že by ho ze Schengenu vyloučili,“ řekl Chovanec. Nefunkčnost ostrahy části vnější hranice EU podle něj není možné dlouhodobě tolerovat.

Chovanec: Vyloučení Řecka ze Schengenu je na stole (zdroj: ČT24)