S Costou bychom se plavili znovu, tvrdí pasažéři Costy Allegry

Victoria - Pasažéři výletní lodi Costa Allegra už jsou v bezpečí, třetina z nich se dostala ze Seychel domů. Čtyři Češi, kteří lodí také cestovali, zůstávají na dovolené na Seychelách. Se dvěma z nich udělala Česká televize rozhovor přes Skype. Richard Svoboda prohlásil, že by se s Costou klidně plavil znovu, pasažéry prý nejvíc trápilo vedro a strach z případné epidemie. Posádka se ale zachovala přesně podle pravidel. Cestující měli dostatek jídla i pití.

„Evakuace proběhla v rámci možností v pořádku, podle pravidel,“ míní Svoboda, podle nějž lidé ani nepanikařili. Incident si naštěstí s havárií Costy Concordie ani nespojovali. „Na paniku nebyl čas, jeden pomáhal druhému, hlavně seniorům,“ poznamenal Svoboda. 

Posádka cestujícím pomáhala. „Za dané situace se víc dělat nedalo,“ míní Svoboda. Pasažéři dostávali od posádky pití i jídlo. „Doprovázeli lidi s baterkami ke kajutám. Snažili se všichni, včetně zpěváků a tanečníků,“ konstatovala jiná cestující z Costy Allegry Jana Poláková.

Jana Poláková, cestující z Costy Allegry: 

„Kdo byl zaměstnancem Costy, tak se opravdu snažil pomoci. Posádka se na lidi usmívala a snažila se jim dodat lepší náladu.“

Pasažéři se obávali epidemií

Teplota dosahovala na lodi přes den kolem pětatřiceti stupňů. Podle Svobody byl problém především v tom, že vzduch necirkuloval. „To vedro je potom velmi intenzivní,“ poznamenal Svoboda. Lidé se obávali třeba epidemií – nevěděli totiž, jak dlouho budou muset na nefunkční lodi setrvat. 

Bez klimatizace i signálu čekali na vysvobození. Po přemístění pasažérů na Seychely propukly ty pravé zmatky. „Byli jsme nakonec na jiném ostrově, než jsme měli být. Pak nás vraceli zpět,“ podotkl cestující. Navíc na kufry nebyl dostatek prostoru, nebylo snadné je proto uhlídat. 

Richard Svoboda s Janou Polákovou na kompenzaci příliš nemyslí. Chtějí si už jen užít dovolenou. „Nejvíc jsme z plavby chtěli vidět právě Seychely,“ dodal Svoboda.

Společnost Costa Crociere, která vlastní nedávno havarované výletní lodě Costa Concordia a Costa Allegra, má na další okružní plavby svých lodí vyprodáno. Ačkoli se o Costa Crociere v posledních týdnech psalo výhradně v nepříliš lichotivých souvislostech, zájem zákazníků o luxusní plavby to příliš nepoznamenalo. Napsala to agentura APA. Na cestu lodí Costa Neoromantica, která dnes vyráží na Kanárské ostrovy, se prodalo všech 1 600 lístků.