USA deportovaly z Guantánama dva vězně - oba zamířili na Balkán

Další dva vězni opustili ve čtvrtek americkou vojenskou věznici v kubánském Guantánamu. Přijaly je Bosna a Hercegovina a Černá Hora. Ve věznici, k jejíž likvidaci se ve svém předvolebním slibu zavázal prezident Barack Obama, dál zůstává 91 lidí.

Americká věznice v Guantánamu na východě Kuby byla zřízena před 14 lety. Určena byla zejména pro podezřelé z účasti na teroristických útocích na USA ze září 2001. Velká většina zadržovaných osob nebyla nikdy obviněna. Podle amerických advokátů mnozí z nich roky neměli ani přístup k právním službám.

Propuštěn a přepraven do Bosny byl Egypťan s bosenským pasem Tárik Mahmúd Ahmad Savah, který strávil v Guantánamu 13 let a propuštěn byl kvůli vážné nemoci. Druhým propuštěným je Abdalláh Alí Suvajdí z Jemenu, který odletěl do Černé Hory. Letos už Guantánamo opustilo 17 vězňů, před týdnem například dorazilo deset propuštěných osob do Ománu.

Třetí vězeň, který měl být propuštěn, z neznámých důvodů transfer odmítl. Pětatřicetiletý Muhammad Bavazír z Jemenu přitom v minulosti kvůli svému věznění držel hladovku. Teď trvá na tom, aby byl přepraven buď do vlasti, nebo aspoň do země, kde má příbuzné. Do které země měl být odeslán, Pentagon neuvedl.

Bavazírův advokát John Chandler údajně svého mandanta měsíce přesvědčoval, aby s transferem souhlasil. Jemenec, který byl v Guantánamu vězněn 14 let, se ale na poslední chvíli rozhodl, že nikam nepojede.

Jeho případ je nezvyklý. Někteří vězňové sice už v minulosti odmítali odjet do určených zemí, byli to ale většinou zadržovaní Ujguři, kteří měli být odesláni na tichomořský ostrov Palau. Odmítli, protože ostrov leží blízko Číny, jejíž pomsty se Ujguři kvůli svým dřívějším protičínským aktivitám obávali. Všichni Jemenci naopak dosud s odjezdem z Guantánama souhlasili.