Sarkozyho vypískali, schoval se proto v kavárně

Bayonne – Několik stovek demonstrantů vypískalo francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Před davem ve městě Bayonne na jihozápadě Francie se musel ukrýt v místním baru. Sarkozy o demonstrantech řekl, že jsou chuligáni. Šlo hlavně o baskické nacionalisty a příznivce jeho socialistického rivala v prezidentských volbách Francoise Hollanda.

Volební mítink ve městě Bayonne se francouzskému prezidentovi nevydařil úplně podle jeho představ. Přivítal ho zde totiž nasupený dav občanů, převážně Basků. Ti na prezidenta pískali a bučeli. Vzduchem létaly papírové předměty. Část demonstrantů se svými transparenty hlásila k Sarkozyho protikandidátovi Francoisi Hollandovi. 

Sarkozy nakonec před rozvášněným davem utekl do kavárny Bar du Palais, kterou obklíčili těžkooděnci. Demonstranti po nich začali házet vajíčka.

Prezident byl z chování občanů rozladěn a odsoudil ho. Svůj nucený pobyt v kavárně nicméně využil k rozhovorům s místními. V úkrytu mu zřejmě otrnulo, a tak vyjádřil svou kuráž: „Tady jsme ve Francii, na území francouzské republiky, a prezident republiky půjde kamkoli.“ Kavárnu nicméně opustil v doprovodu pořádkové policie, chránil se přitom deštníkem.