Íránci volili parlament, vláda šachovala s volebními místnostmi

Teherán – Íránští voliči dnes v prvním kole vybírali nové poslance jednokomorového parlamentu. O 290 křesel se zde uchází 3 444 kandidátů. Podle agentury Reuters volby zahraniční politiku země zřejmě příliš neovlivní. Mohly by ale upevnit postavení nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího a okruhu duchovních nad rivaly soustředěnými kolem prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Po skončení hlasování, které bylo třikrát prodlouženo, se objevují rozporuplné informace o účasti. Podle DPA státní média hovoří o vysokém zájmu voličů, opozice včetně exilových představitelů naopak o frašce. Vláda totiž údajně záměrně zmenšila počet volebních místností, aby vyvolala dojem návalu.

Jak hlásili někteří očití svědci a novináři, volební místnosti v bohatých čtvrtích Teheránu často zely prázdnotou, tlačenice se tvořily naopak ve vesnických oblastech. Kolik voličů z celkových 48 milionů se skutečně hlasování zúčastnilo, zůstává nejasné. Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že vysoká účast bude důkazem odporu proti hrozbám ze zahraničí. Termín uzavření volebních místností byl dnes opakovaně odkládán. Nakonec hlasování skončilo ve 23:00 místního času (20:30 SEČ), tedy o pět hodin později, než se plánovalo.

Volební účast se v Íránu tradičně pohybuje mezi 50 a 70 procenty, při posledních volbách byla podle oficiálních čísel 55,4 procenta. Někteří představitelé před současnými volbami odhadovali, že tentokrát bude účast vyšší než 60 procent.

Reformátoři volby bojkotují
       
Íránci své zástupce v parlamentu volili naposledy v roce 2008. O rok později se vydali k urnám volit hlavu státu, po sporném znovuzvolení Ahmadínežáda ale v zemi propukly nepokoje. Dvě hlavní reformátorská hnutí byla poté zakázána, několik stoupenců reforem zůstává ve vězení a reformátorští politici oznámili, že letošní parlamentní volby budou na
protest proti represím vůči nim bojkotovat. Hlavní volební klání se tak bude odehrávat mezi představiteli dvou hlavních konzervativních hnutí.

Írán je pod tlakem některých západních zemí kvůli jeho spornému jadernému programu. Odsoudilo jej šest rezolucí OSN a země je dva roky terčem obchodního a finančního embarga Západu, které podle agentury AFP začíná doléhat na ekonomiku země.

Výsledky voleb až za pár dní

Výsledky by podle ministerstva vnitra měly být známy za dva nebo tři dny. Pro zvolení v prvním kole musí vítězný kandidát získat aspoň 25 procent z odevzdaných hlasů. Pokud se to nepodaří ani jednomu kandidátovi, bude v daném okrsku vypsáno do měsíce druhé kolo.V Íránu však nefunguje klasický systém stran a politická debata se odehrává jen mezi frakcemi loajálními současnému režimu.

Vydáno pod