FBI: al-Káida vyzve k útoku zbraněmi hromadného ničení

Washington - Podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI)  islamisté z mezinárodní teroristické sítě al-Káida zveřejní na internetu v příštích 24 hodinách video, ve kterém vyzvou své příznivce k použití biologických, chemických a jaderných zbraní proti západním zemím. Informovala o tom dnes ráno SELČ americká televizní stanice ABC s tím, že podle zástupců FBI nicméně bezprostřední útok těmito zbraněmi nehrozí.

„Získali jsme informace, že al-Káida vydá nové prohlášení vyzývající k použití zbraní hromadného ničení proti civilistům,“ citovala ABC mluvčího FBI Richarda Kolka. Ten rovněž uvedl, že teroristé podobnými útoky hrozili už v minulosti.

Podle organizace IntelCenter, jež monitoruje internetovou produkci teroristických organizací, však al-Káida žádnou novou videonahrávku zřejmě nezveřejní. Jde prý o záměnu s amatérskou videonahrávkou, která se objevila už v pondělí, a to pod titulem „Jaderný džihád, definitivní teror“. Jde prý o nahrávku natočenou „přívržencem džihádu“, a nikoli o video, které by připravila nějaká organizace, natož al-Káida.

Podle nejmenovaného amerického bezpečnostního experta osloveného agenturou Reuters islamističtí extremisté v současnosti pravděpodobně nedisponují zbraněmi hromadného ničení. „V této chvíli neexistují důkazy, že by si je dokázali opatřit. Zjevně se však o to snaží a my si toto riziko musíme uvědomovat,“ uvedl odborník, který si přál zůstat v anonymitě.

Jen v letošním roce se na islamistických webových stránkách objevilo už několik poselství od vedoucích představitelů al-Káidy, z toho čtyři od jejího vůdce Usámy bin Ládina. Během května byly na internetu zveřejněny dvě bin Ládinovy nahrávky, v nichž vůdce teroristické sítě vyzýval k násilnému osvobození palestinských území a k boji proti izraelské blokádě pásma Gazy.