Ministři obrany jednali o likvidaci IS. Cíl: mocenská centra v Rakká a Mosulu

Horizont ČT24: Koalice hodlá zlikvidovat mocenská centra IS (zdroj: ČT24)

Islámský stát (IS) je v současnosti v Iráku a Sýrii na ústupu. Mezinárodní koalice pod vedením Spojených států nyní usiluje o to, aby zlikvidovala „mocenská centra“ této organizace v syrském městě Rakká a v severoiráckém Mosulu. Informovali o tom dnes ministři obrany Francie a USA v Paříži, kde se konalo jednání o postupu proti IS, kterého se zúčastnili také jejich kolegové z Německa, Austrálie, Itálie, Nizozemska a Británie.

„Naše společné úsilí přináší ovoce. Islámský stát je v terénu na ústupu, podařilo se nám zasáhnout jeho zdroje. Nastal čas, abychom zvýšili naše společné úsilí tím, že povedeme soudržnou kolektivní strategii,“ prohlásil dnes podle agentury AFP francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

Americký ministr obrany Ashton Carter zmínil tři hlavní cíle boje proti IS. Kromě zničení velicích středisek jde o rozložení jeho vlivu ve světě a o ochranu civilního obyvatelstva před teroristickými útoky. Globální vliv IS označil Carter za „nádorovou metastázu“.

Islámský stát je podle západních ministrů na ústupu (zdroj: ČT24)

Le Drian a Carter také kritizovali ruskou intervenci v Sýrii. Rusové by se podle francouzského ministra měli zaměřit na bombardování IS a přestat útočit na ostatní opoziční ozbrojené skupiny. Moskva je prý na „špatné strategické cestě“, dodal Carter s tím, že dokud se to nezmění, „není dostatek prostoru pro spolupráci mezi Západem a Ruskem v Sýrii“.