Německý exprezident bude brát pětimilionovou roční rentu

Berlín - Bývalý německý prezident Christian Wulff, který z úřadu dobrovolně odešel po sérii osobních skandálů, bude podle prezidentské kanceláře pobírat doživotní roční rentu ve výši 199 tisíc eur (4,95 milionu korun). Kromě toho má nárok také na vlastní kancelář. V nejvyšším úřadu byl Wulff necelých 20 měsíců, přičemž řádné funkční období německé hlavy státu je pět let. Wulff z postu prezidenta odstoupil 17. února; odůvodnil to tím, že ztratil důvěru německých občanů.

Dvaapadesátiletému Wulffovi se staly osudnými aféry z období, kdy stál v čele Dolního Saska a udržoval osobní vazby na vlivné podnikatele. Kvůli jedné z těchto kauz ho vyšetřuje státní zastupitelství pro podezření ze zneužití jeho tehdejšího postavení.

„Kancelář spolkového prezidenta dospěla k závěru, že podmínky pro rentu byly splněny,“ uvedl úřad hlavy státu s tím, že Wulff z funkce odešel z politických důvodů. Nárok na penzi má podle německého zákona i prezident, který ve funkci skončil předčasně, a to z politických nebo zdravotních důvodů. Podle některých právníků ale Wulff rezignoval z osobních důvodů.

Po Wulffově rezignaci se v Německu rozhořela debata o tom, zda má coby bývalá hlava státu nárok na doživotní rentu, která je pětkrát vyšší než průměrný německý plat a šestnáctkrát vyšší než průměrný důchod. Před nástupem do prezidentského úřadu byl Wulff pro to, aby se nemalá doživotní renta pro bývalé hlavy státu snížila. Od své rezignace se k této záležitosti už nijak nevyjádřil.