Palinová podpořila Trumpa, Američané podle ní potřebují „vrchního velitele“

Bývalá kandidátka na úřad viceprezidenta Spojených států Sarah Palinová podpořila miliardáře Donalda Trumpa. Ten se uchází o prezidentskou kandidaturu za Republikánskou stranu. Palinová je ve straně považovaná za velké jméno a její podpora přichází krátce před začátkem primárek.

„Jsem hrdá, že podporuji Donalda Trumpa, aby se stal prezidentem,“ řekla podle listu The New York Times bývalá aljašská guvernérka Palinová v prohlášení k prezidentským volbám na konci roku.

(Trump) je známý víc než kdokoli jiný tím, že umí velet. Jste připraveni na vrchního velitele? Jste připraveni na velitele, který nechá naše bojovníky, aby dělali svoji práci a nakopali zadek Islámskému státu. Připraveni na někoho, kdo bude chránit naše hranice, naši práci i naše domovy.
Sarah Palinová
bývalá kandidátka na viceprezidentku

Trump prohlásil, že Palinovou už dlouho uznává. „Cítím se neuvěřitelně poctěn, že právě ona se mě rozhodla podporovat,“ konstatoval kandidát na šéfa Bílého domu, který proslul řadou kontroverzních výroků. Nedávno třeba v souvislosti s teroristickými útoky a migrační vlnou prohlásil, že by Spojené státy neměly pouštět do země další muslimy.

Donald Trump
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Trumpovy znalosti a schopnosti kritizoval jeho republikánský protikandidát a bratr někdejšího prezidenta Spojených států Jeb Bush.

„Je tu spousta závažných problémů. Podle mě by kandidát prvních příček měl vědět něco o politice, ale on třeba ani neví, co je to jaderná triáda, to je zarážející. Jeho mluvčí tvrdí, že nemusí vědět všechny detaily, aby to mohl použít. To není k smíchu,“ poznamenal Bush.

Trumpovi v průzkumech dýchá na záda texaský senátor Cruz

Miliardář je krátce před zahájením primárek republikánů stále favoritem. Průzkumy odhadují, že má podporu 34 procent republikánských voličů. V předvolebních preferencích ho ale v poslední době dohání jeho zatím největší soupeř – texaský senátor Ted Cruz. V Iowě mají podle dosavadních průzkumů stejnou naději na vítězství.

O Palinové až do prezidentských voleb v roce 2008, kdy si ji jako možnou viceprezidentku překvapivě vybral tehdejší republikánský kandidát John McCain, ve Spojených státech nikdo příliš nevěděl. Nyní konzervativní politička patří mezi nejznámější lidi v zemi, oblibu si získala i jako komentátorka stanice Fox News.