Murdochův syn v čele News International skončil

Londýn - James Murdoch, oslabený skandálem kolem odposlechů, odstoupil z čela News International sdružující britské listy otce Ruperta Murdocha. Jeho odchod dnes oznámila mateřská společnost News Corporation, která zahrnuje všechny Murdochovy mediální tituly.

News International vlastní v Británii listy The Sun, The Times a nedělník The Sunday Times. Do loňského července měla také nejpopulárnější britský týdeník News of the World. Podle dnešního prohlášení zůstává James Murdoch ve vedení News Corporation, kde se má zaměřovat na televizní stanice.

Odposlechová aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér News of the World Clive Goodman. Vedení Murdochovy společnosti News International tehdy zdůrazňovalo, že šlo o iniciativu jednoho reportéra. Kvůli skandálu ale byly zatčeny nebo přišly o práci desítky lidí pracujících pro Murdocha.

James Murdoch
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Skandál pak zesílil loni začátkem července, kdy se ukázalo, že list News of the World nechal odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření News of the World.

Vydáno pod