Tusk: Pokud Evropa nedostane migraci pod kontrolu do dvou měsíců, Schengen padne

Evropa nemá víc než pár měsíců na to, aby dostala migrační tok z Blízkého východu a Afriky pod kontrolu, jinak schengenský prostor volného pohybu osob mezi členskými státy zkolabuje, varoval europoslance předseda Evropské rady Donald Tusk.

Evropská unie v současné době čelí největší migrační krizi od druhé světové války. Jen v loňském roce vstoupilo na unijní půdu více než milion běženců. „Nemáme víc než dva měsíce na to dostat věci pod kontrolu,“ konstatoval Tusk s tím, že Schengen jinak padne.

Evropská unie navíc podle něj zklame jako politický projekt, pokud nedokáže zajistit spolehlivou ochranu svých vnějších hranic.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker nedávno varoval, že pokud Schengen padne, přestane dávat jednotná Evropa smysl. Systém volného pohybu v rámci EU se podle něj dostal s migrační krizí a hrozbou terorismu do kómatu, a proto je třeba jej „vzkřísit“.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Schengenská smlouva byla podepsána v roce 1985 na palubě lodi Princesse Marie-Astrid poblíž lucemburského městečka Schengen. Na jejím základě byly v roce 1995 zrušeny celní a pasové kontroly na vnitřních hranicích některých států Evropské unie, čímž vznikl takzvaný schengenský prostor. Jeho součástí je v současnosti 26 států – Česko se k projektu připojilo v roce 2007.

Řada států zavádí postupně kontroly i na vnitřních hranicích. Podle nejvyššího představitele sudetských Němců Bernda Posselta jde o nouzové opatření, které musí být co nejrychleji zrušeno.

Kontroly mohou být maximálně provizoriem přijatým jako nouzové opatření a je třeba je rychle znovu zrušit, protože škrtí volný pohyb evropských občanů a vážně škodí středně velkým podnikům.
Bernd Posselt
nejvyšší představitel sudetských Němců

Posselt zároveň vyzval k rychlému vytvoření evropské pohraniční stráže, která by chránila vnější hranici EU. Podle něj se unie dopustila zásadní chyby, když řadu let nedokázala zajistit bezpečnost vnější hranice Schengenu.

„Je třeba zřídit mnohonárodní pohraniční jednotku včetně pobřežní stráže, která v nouzovém případě bude moci působit na hranicích státu, jako je Řecko, i bez jeho spolupráce, protože se tady jedná i o hranici EU,“ upřesnil.