Osud západních novinářů v Homsu zůstává nejasný

Homs – Těžké boje ráno propukly v syrském Homsu nedaleko opoziční čtvrti Bábá Amr. Po včerejším a nočním ostřelování vládní vojska nasadila pozemní síly. Protivládní aktivisté agentuře Reuters sdělili, že dochází k intenzivním přestřelkám s obránci za použití kulometů a samopalů. Agentura AFP rovněž s odvoláním na povstalce uvádí, že ráno po klidné noci opět začaly armádní jednotky Bábá Amr ostřelovat z děl. Vojáci prý „čistí“ čtvrť „blok za blokem“. Včera z Bábá Amru unikl jeden zraněný britský novinář Paul Conroy, další západní žurnalisté se ale museli vrátit. O jejich osudu se nic neví. Akce se prý nezdařila, protože o ní předem věděly syrské jendotky.

„(Vládní vojáci) zřejmě dostali zprávu o tom, kdy se má akce uskutečnit,“ řekl o evakuaci pod podmínkou anonymity jeden z povstalců. Podle něj začaly dělostřelecké jednotky věrné režimu prezidenta Bašára Asada ostřelovat povstalecké oddíly, které oba zraněné novináře dopravovaly pryč z města. Povstalecká skupina se při ostřelování rozdělila.

Jedna její část se společně s Conroyem dostala k libanonské hranici, kterou přešla přes nelegální přechod. Zbytek povstalců se s Bouvierovou, která kvůli zranění nohy nemohla běžet, vrátila do Homsu. Syrští povstalci uvedli, že na evakuaci novinářů se podílelo 35 dobrovolníků a 13 z nich přišlo o život.

Jako dalšímu z novinářů, kteří uvízli v Sýrii, se podařilo uprchnout Španělovi Javierovi Espinosovi. Podle jeho domovského deníku El Mundo je novinář v Libanonu. 

Vládní jednotky odřízly povstalcům tajnou cestu
   
AFP s odvoláním na povstalce píše, že syrská armáda kolem Homsu shromáždila tanky. „Po klidné noci je Bábá Amr od dnešního rána terčem nepřetržité dělostřelecké palby,“ řekl agentuře aktivista Hádí Abdalláh. Podle něj vládní jednotky objevily „tajnou cestu v kanalizaci, kterou se do Bábá Amr dostávaly zásoby“. Vojáci v ní odpálili nálož a zranili několik lidí, uvedl Abdalláh.    

Sýrie - nepokoje v Homsu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Přístup k celému Homsu je nyní zcela odříznut, tvrdí podle AFP velitelé Svobodné syrské armády. Podle aktivistů bylo v hlavním městě Damašku několik manifestací na podporu povstalců.

V rozhovoru s šéfem Ligy arabských států (LAS) Nabílem Arabím čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch' sdělil, že Čína podporuje mezinárodní úsilí o humanitární pomoc v Sýrii. Oznámila to dnes agentura Nová Čína. Čína jako jeden z pěti členů rady s právem veta spolu s Ruskem vetovala minulou rezoluci požadující odchod syrského prezidenta Bašára Asada.

Protesty v Sýrii
Zdroj: Rodrigo Abd/AP Photo

Západní státy uvedly, že RB OSN bude pracovat na nové rezoluci prosazující zastavení palby a pomoc částem Sýrie postiženým boji. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé v úterý vyzval Peking a Moskvu, aby tuto rezoluci neblokovaly. „Naléhavým úkolem pro všechny strany nyní je zastavit násilí v konfliktu v Sýrii, co nejdříve zahájit politický dialog a společně zvážit reformní plány,“ řekl čínský ministr v telefonickém rozhovoru s Arabím. „Mezinárodní společenství by pro to mělo vytvořit podmínky a poskytnout humanitární pomoc Sýrii,“ uvedl Jang Ťie-čch'.

Nezmínil se o francouzském oznámení o novém návrhu rezoluce RB OSN. Jeho výroky jsou nicméně vstřícným krokem vůči LAS a dalším zemím, které pobouřilo veto Číny a Ruska. Šéf LAS po vetu řekl, že Peking ztratil v arabských zemích diplomatický kredit.