V americkém Flintu teče z kohoutku olovo, guvernérovi spílala i Clintonová

Desítky členů národní gardy dorazily do amerického města Flint ve státě Michigan, kde teče z potrubí voda kontaminovaná olovem. Místní si na její kvalitu stěžují už delší dobu, republikánský guvernér Michiganu Rick Snyder tak čelí vlně kritiky, že na krizi nezareagoval včas. Téma Flint spustilo i jedovaté poznámky mezi Snyderem a favoritkou demokratů v boji o Bílý dům Hillary Clintonovou.

Už bezmála dva roky si lidé ve městě Flint stěžují na kvalitu vody. Z kohoutku jim teče zakalená a zapáchající tekutina. Kvalita se změnila na jaře roku 2014, kdy radnice nařídila šetřit a změnila zdroj pitné vody. Začala ji brát z blízké řeky Flint. „Jestli šlo o to ušetřit peníze, tak to nepomohlo nikomu,“ podotkl jeden z místních obyvatel Larry Johnson.

Ve městě se začaly objevovat případy takzvané legionářské nemoci, jejíž příčinou je znečištěná voda. Dřív jich tam lékaři napočítaly desítku ročně. „V roce 2014 jsme zaznamenali 45 případů a v roce 2015 bylo dalších 42 případů,“ upozornil guvernér Michiganu Rick Snyder.

Úřady po pár měsících přiznaly, že voda obsahuje vysoké množství olova. To se odlupovalo ze starých trubek, které rozleptala příliš slaná voda z řeky.

Americký Flint má ve vodě olovo
Zdroj: Reuters/Rebecca Cook

Lidé teď chodí do nejbližšího centra Červeného kříže pro balenou vodu. Bez ní by si nevyčistili zuby, neuvařili a neměli co pít. „Lidé se bojí. Jsou naštvaní hlavně kvůli dětem. Moje jsou už velké, ale mám šestnáct vnoučat,“ konstatovala devětasedmdesátiletá Robbie Howellová.

Osmatřicetiletý otec dvou dětí Shayne Hodges koupil ve městě dům těsně před krizí. Nyní pozoruje potomky, zda se na nich neprojeví otrava, i když ví, že se tak může stát až po několika letech. „Nevěděl jsem, co se tu stane, když jsem tu kupoval dům. Cítím se jako v pasti,“ prohlásil Hodges.

Pětadvacetiletá Ariana Hawková, která je zrovna těhotná, uvedla, že její dvouletý syn má vyrážku na obličeji. Prý ji z toho bolí srdce a obává se, aby děti neměly poškozený mozek. Guvernér podle ní nedělá dost a jeho slova nejsou upřímná.

Guvernér vyhlásil stav nouze až po devatenácti měsících od kontaminace. Povolal také národní gardu, aby pomáhala situaci řešit. Podle místních s tím ale začal pozdě. Michiganský generální prokurátor Bill Schuette už prošetřuje, zda nedošlo ke zločinu, když se kvalita vody ve městě tak dlouho neřešila.

Olovnatá voda ve Flintu: Na hlavu guvernéra Michiganu se snáší kritika (zdroj: ČT24)

Z krize ve Flintu se stalo politické téma

Republikána Snydera kritizovala v prezidentské debatě demokratů Clintonová. „Máme tu americké město, kde je chudá populace – většinou Afroameričané – která pije a koupe se ve vodě kontaminované olovem. A guvernér tohoto státu se chová, jako by mu to bylo jedno,“ konstatovala Clintonová.

Podle Snydera se ale favoritka demokratů v boji o Bílý dům snaží využít krizi ve svůj prospěch. „Je zřejmé, že mě to zajímá,“ zdůraznil guvernér. „Jsem tu. Udělali jsme řadu opatření a budeme pokračovat v řešení,“ dodal.

Kauza zaujala i slavného dokumentaristu Michaela Moora, místního rodáka. „Toto není jen vodovodní krize. To je rasově motivovaná krize,“ tvrdí Moore. Podle něj je vláda laxní, protože většinu obyvatel Flintu tvoří Afroameričané a čtyřicet procent přežívá pod hranicí chudoby.