Žena, která zkřížila cestu Putinovi, raději žije v ústraní

Moskva - I když ruský premiér Vladimir Putin směřuje k jasnému vítězství v nedělních ruských prezidentských volbách, jeho pozice je oslabená. Hlavním otazníkem klání proto je, zda zvítězí hned v prvním kole. Před volbami se totiž ozývají i jeho odpůrci - včetně jeho někdejší kolegyně z petrohradské radnice Mariny Saljeové, která ho před 20 lety vyšetřovala kvůli podezření z podvodů. Dnes Marina raději žije v odlehlé vesnici. Do Moskvy je to odtud 600 kilometrů a do Petrohradu 500. Jméno zapadlé vesničky Saljeová raději neuvádí a pro své řídké návštěvy posílá do sousední obce spojku s terénním autem.

Před dvaceti lety se Saljeová pokusila v samotných začátcích zastavit politickou kariéru Vladimira Putina, tehdy ještě úředníka petrohradské radnice. „Na moment, kdy jsme si poprvé podali ruku, nikdy nezapomenu. Bylo mi strašně, opravdu… Kdyby to bylo nutné, šel by i přes mrtvolu své vlastní matky. Zcela určitě,“ říká bývalá petrohradská zastupitelka a poslankyně.

Marina vedla skupinu zastupitelů, která v roce 1992 vyšetřovala Putinovu činnost v čele výboru pro vnější vztahy. Podle jejích zjištění připravil Petrohrad o desítky milionů dolarů. Údajně uzavíral nevýhodné dohody o vývozu surovin do zahraničí výměnou za potraviny, kterých se v té době ve městě kriticky nedostávalo. „Všechno se to vyvezlo a nic se v podobě potravin nevrátilo. Takže všechny tyhle peníze zmizely,“ vysvětluje Saljeová.

Marina Saljeová
Zdroj: ČT24

I když Putin osobně podepsal hned několik podezřelých dokumentů, místo rezignace a trestního stíhání ho čekal raketový vzestup. Saljeová tehdy marně vyzývala své kolegy, ať ho v prezidentských volbách nepodporují. „Především jsem jim říkala, ať uváží, že ten člověk zůstane u moci nadlouho. A že se jí ani za nic nevzdá,“ říká.

Dnes se Rusko připravuje na dalších šest, či dokonce 12 let s Putinem v čele země. Jeho dávná odpůrkyně doufá, že mu v očích celého národa zlomí vaz příliš zjevné volební podvody. Nového prezidenta budou Rusové volit 4. března. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Policie má při volbách pozorovatele chránit, a ne vyhazovat

Ruská police má při nadcházejících prezidentských volbách pozorovatele a novináře chránit, a ne je z volebních místností vyhazovat, jak se stávalo ještě loni v prosinci při parlamentních volbách. Vyplývá to z instrukce ministerstva vnitra, sledující zřejmě Putinův pokyn vyvracet pochyby o poctivosti voleb a legitimnosti jejich výsledku. Již dříve Putin nařídil vybavit všechny volební místnosti kamerami přenášejícími dění na internet, aby jeho předpokládané vítězství nemohlo být zpochybněno.

Ministerstvo strážcům pořádku v pokynech k volbám připomnělo, že za porušení práv pozorovatelů, novinářů či důvěrníků jednotlivých kandidátů by členy volebních komisí měli vystavit administrativnímu postihu, čili za neoprávněné vykázání z volebních místností či odmítnutí vydat volební protokoly má viníkům hrozit pokuta od 1 500 po 2 000 rublů (asi 960 až 1 280 Kč). Policisté mají také zaprotokolovat případy, kdy se údaje v kopiích a originálech protokolů budou lišit.