Tusk: Evropská komise nechce Polsko ponížit, mohla ale jednat jinak

Události: Tusk i polský prezident v Bruselu uklidňovali emoce (zdroj: ČT24)

Předseda Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk dal po schůzce s polským prezidentem Andrzejem Dudou najevo, že není nadšený z postupu Evropské komise (EK). Ta minulý týden spustila proces sledování stavu právního státu v Polsku v reakci na dění okolo ústavního soudu a veřejnoprávních médií. Podle Tuska EK jednala v dobré víře, mohla však zvolit jiný postup.

Tusk i Duda po společném zhruba hodinovém jednání vyzvali ke zklidnění emocí. Proces, který Komise spustila minulý týden, teoreticky může vyvrcholit rozhodnutím členských zemí EU pozastavit Polsku hlasovací práva v Unii.

  • Krok Bruselu přichází poté, co polský prezident posvětil kontroverzní zákony umožňující konzervativní vládě strany Právo a spravedlnost (PiS) jmenovat vedení veřejnoprávních médií a vybírat soudce polského ústavního soudu.
  • Vedení a členy dozorčích rad veřejnoprávních médií nově jmenuje stát a nevybírají se ve veřejných konkurzech jako předtím. Nová vláda, která nastoupila k moci v říjnu 2015, odsouhlasila také více soudců k vynesení verdiktu. Podle kritiků tím instanci paralyzovala a omezila její nezávislost. V listopadu Varšava odvolala šéfy všech čtyř polských tajných služeb - civilních i vojenských. Konec jejich působení odůvodnila tím, že pro zemi představovali bezpečnostní hrozbu.

Tusk přitom nepředpokládá, že by se téma mělo dostat na program únorového summitu EU ani dalších schůzek unijních lídrů. „Nemyslím, že je to dobrý nápad,“ řekl s tím, že pro Polsko je klíčové, aby si udrželo velmi dobrou pověst, kterou v Evropě podle něj má.

Situaci v Polsku chce Komise vyhodnotit do poloviny března, kdy by měla oznámit, zda proces ukončí, nebo posune do další etapy. Stálý předseda jednání členských zemí Tusk opakovaně ujišťoval, že Polsko nemá v EU či v Bruselu nepřátele. „Komise chce situaci vyjasnit, nechce Polsko ponížit,“ prohlásil. Mohla toho však podle něj dosáhnout i za použití jiných prostředků než formální procedury.

Polský prezident Andrzej Duda přichází na tiskovou konferenci
Zdroj: ČTK/EAST NEWS/ENPOL

Duda: V Polsku se neděje nic výjimečného

Podle prezidenta Dudy nepřispívá na emocích založená debata polským národním zájmům, evropské jednotě ani spolupráci v EU. „Bohužel bylo mnoho politických prohlášení, která nemají se skutečnou situací v Polsku nic společného,“ upozornil s tím, že podobné dění by měla nahradit klidná výměna názorů.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) a Miroslav Poche (ČSSD) ke krokům EK vůči Polsku (zdroj: ČT24)

V Polsku se podle Dudy neděje nic výjimečného. Ne každý podle něj souhlasí s postupem vlády, která vyhrála ve volbách, a proto je možné z Polska slyšet různé pohledy na tamní dění. Je však podle něj pro demokracii nebezpečnější, když jedna strana zůstane u moci příliš dlouho.

„Máme spory, ale jsou to vnitřní politické spory. Nepodkopáváme naše členství v Unii,“ zdůraznil Duda. Polská premiérka Beata Szydlová bude o situaci v zemi hovořit v úterý v Evropském parlamentu. V podstatě zároveň s tiskovou konferencí Tuska a Dudy přišla také informace o rozhodnutí polské vlády odvolat velvyslance při EU Marka Prawdu.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek k dění kolem Polska poznamenal, že Praha se bude snažit pomoci překonat nynější spory. Česko se o to podle něj bude snažit také z pozice předsednické země Visegrádské skupiny, v níž je kromě Polska také Slovensko a Maďarsko.

Polsko je velmi silnou demokracií, která se dokáže se změnou vlády vypořádat, aniž bychom museli radikálně zasahovat.
Miroslav Poche
Europoslanec ČSSD
Evropská komise zbytečně zpolitizovala vnitropolitické dění v Polsku, řekl bych, že z popudu velkých frakcí, tedy Evropské lidové strany a Strany evropských socialistů. Teď se ukazuje, že musí zařadit zpátečku, že zašla příliš daleko.
Jan Zahradil
Europoslanec ODS
Zpravodaj ČT Josef Pazderka k situaci v Polsku (zdroj: ČT24)