EU kritizuje Turecko za stíhání signatářů petice proti náletům na Kurdy

Evropská unie kritizovala Turecko za to, že zadrželo na tři desítky akademiků za podpis petice odsuzující vojenskou operaci proti Kurdům. Skupina byla mezitím propuštěna, čelí ale obviněním z podpory terorismu.

„Boj proti terorismu musí být veden plně v souladu se závazky k mezinárodnímu právu, a to včetně lidských a humanitárních práv. Svoboda vyjadřování musí být zachována,“ uvedla v prohlášení šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

Prokuratura v Istanbulu tento týden zahájila vyšetřování signatářů petice, kterých je více než 1200, a ve čtvrtek rozhodla, že proti některým vznese obvinění z protistátní činnosti a teroristické propagandy. Krátce také zadržela 27 akademiků. Takové počínání Evropská komise považuje za extrémně znepokojující.

Petice zveřejněná v pondělí kritizuje postup turecké vlády proti kurdské menšině na jihovýchodě země. Armáda loni zahájila rozsáhlou ofenzivu proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) poté, co se v červenci zhroutilo dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK a co byly přerušeny oboustranné mírové rozhovory. Intenzivní boje začaly poté, co se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku a rozhodla se bojovat nejen proti radikálnímu Islámskému státu, ale i proti Kurdům.