Prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrála vůdkyně opozice, bude mít i parlamentní většinu

Prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrála opoziční vůdkyně Cchaj Jing-wen. Získala 56,1 procenta hlasů, druhý skončil s 31 procenty šéf vládní Národní strany (Kuomintangu) Erik Čchu, třetí je kandidát První lidové strany (PFP) James Sung s 12,8 procenta hlasů. Demokratická pokroková strana (DPP) budoucí prezidentky bude mít také poprvé v historii většinu v parlamentu.

Erik Čchu se svým voličům omluvil za prohrané volby
Zdroj: Olivia Harris/Reuters

Vládní kandidát již přiznal porážku a vítězce poblahopřál. „Je mi to líto,“ řekl čtyřiapadesátiletý Čchu o své prohře; obklopovali ho přitom jeho smutní příznivci, z nichž někteří plakali. Politik dodal, že už rezignoval na vedení Národní strany, v jejímž čele stál od loňského ledna.

Devětapadesátiletá právnička Cchaj Jing-wen, která se o nejvyšší úřad ucházela už před čtyřmi lety, se stane první ženou v čele tohoto 23milionového státu, který Peking považuje za jednu z čínských provincií a který uznává jen asi dvacítka států. Cchaj stojí v čele DPP, která je tradičně vnímána jako síla odmítající sbližování s pevninskou Čínou.

Výrazná změna politiky se nečeká

Příznivci demokratické strany oslavují vítězství
Zdroj: Damir Sagolj/Reuters

Podle analytiků se ale výrazná změna politiky po volbách nečeká. Sama Cchaj zastává opatrný postoj. Počátkem ledna uvedla, že nehodlá Čínu provokovat a že podporuje dialog. Tento postoj zopakovala i po oznámení výsledků. Současně ale vyzvala k uvolnění lodní dopravy v Jihočínském moři a ke klidnému vyřešení tamního sporu, který vedou Peking a Tokio. Přitom poznamenala, že Tchaj-wan bude nadále rozvíjet vztahy s Japonskem.

Peking dlouhodobě vyhrožuje vojenským zásahem, pokud by Tchaj-wan vyhlásil oficiálně samostatnost. Tento ostrov funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Strana nové prezidentky bude mít poprvé většinu v parlamentu

Na Tchaj-wanu se konaly i parlamentní volby. Vyhrála je se ziskem 44 procent hlasů také DPP, pro Kuomintang hlasovalo 26,9 procenta zúčastněných voličů. Strana budoucí prezidentky bude mít poprvé v historii většinu v parlamentu: obsadí 69 ze celkových 113 křesel, Kuomintang bude zastupovat jen 32 poslanců. 

DPP bude mít svého prezidenta teprve podruhé. V letech 2000 až 2008 byl hlavou Tchaj-wanu Čen Šuej-pien. Dosavadní tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou, který již odsloužil dva mandáty a nemohl znovu kandidovat a jenž prosazoval politiku spolupráce s Pekingem, odstoupí z funkce 20. května.

Vůdkyně tchajwanské demokratické strany Cchaj Jing-wen
Zdroj: Damir Sagolj/Reuters

USA blahopřály vítězce, Čína nadále proti „separatistickým snahám“ Tchaj-wanu

K vítězství opoziční vůdkyně už gratulovaly i USA. „Tchajwanský lid opět demonstroval sílu svého demokratického systému,“ prohlásil mluvčí amerického ministra zahraničí John Kirby. Zároveň poděkoval odstupujícímu prezidentovi Maovi za jeho úsilí rozvíjet silné partnerství s USA.

Čínský zástupce na Tchaj-wanu po oznámení výsledků hlasování prohlásil, že jeho země bude nadále proti jakýmkoli separatistickým aktivitám Tchaj-wanu. Čínská odhodlanost bránit své území a svrchovanost jsou „pevné jako skála“, řekl čínský zástupce.

Asijská Angela Merkelová?

Voliči v Cchaj Jing-wen vidí asijskou Angelu Merkelovou, která má zlepšit ekonomiku země. Vládnoucí straně ale čínské investice nepomohly. Ekonomice se nevede, pomalý růst a stagnující mzdy Tchajwance přesvědčily, že provázanost s Čínou prospívá jen podnikatelským elitám.

Volby na Tchaj-wanu
Zdroj: Reuters/Aly Song

Za osm let vlády Kuomintangu podepsal Tchaj-wan s Pekingem přes 20 dohod. Odpadly bariéry, obchod stoupl o 50 procent. Studentské Slunečnicové hnutí ale obchodní zájmy nemá. Před dvěma lety vzali studenti útokem vládní budovu, aby zablokovali obchodní dohodu s Čínou. Argumentovali tím, že Čína nejdřív Tchaj-wan zastrašovala vojensky a nyní dochází na ekonomiku. Smlouva je podle nich nejvýhodnější pro velké tchajwanské firmy s investicemi na pevnině, zatímco čínské investice na Tchaj-wanu by naopak byly konkurencí pro menší tchajwanské firmy. Vzhledem k levnější pracovní síle na pevnině by smlouva rovněž uškodila tchajwanským zaměstnancům.

Vydáno pod