Další mrtví kvůli spálenému koránu

Kábul – Nejméně 9 lidí zemřelo při výbuchu bomby u letiště ve východoafghánském Džalálábádu. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán, podle nějž je to pomsta za spálení několika výtisků koránu na americké základně v Bagrámu. Během necelého týdne nepokojů zemřelo už přes 30 lidí.

Devět životů si dnes ráno vyžádal sebevražedný útok na letiště ve východoafghánském Dželálábádu, kde je významná základna NATO. K útoku se přihlásil Tálibán. „Tento útok je odvetou proti těm vojákům, kteří pálili naše korány,“ napsal mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. 

Sebevražedný atentátník najel s autem plným výbušnin do brány letiště. Následovala exploze. Na místě zemřelo šest civilistů, dva strážci a jeden voják. Podle mluvčího NATO nezemřel nikdo z příslušníků zahraničních sil. Letiště v Dželálábádu slouží jak civilní přepravě, tak zahraničním vojenským letadlům.   

V Afghánistánu se už druhý týden protestuje proti tomu, že na základně Bagrám vojáci spálili výtisky koránu. V zemi sílí protiamerické nálady, střety si již vyžádaly 30 mrtvých.

Rozhovor s Amirem Ahmadzajem (zdroj: ČT24)