Studie: IS je stále aktivnější, v roce 2015 spáchal 3317 atentátů

Loni došlo ve světě k 18 987 registrovaným útokům, přičemž většina z nich proběhla v Sýrii a Iráku. Nejaktivnější teroristickou skupinou je opět Islámský stát (IS), který stál za 3317 atentáty. V nové zprávě to píše londýnské sídlo poradenského a analytického střediska IHS Jane's Terrorism and Insurgency Center. IS spáchal o polovinu víc útoků než v roce 2014, upozorňuje centrum.

Mezinárodní koalice tvrdí, že IS loni ztratil pětinu území dobytého v Sýrii a 40 procent území v Iráku. Také někteří experti arabského původu začátkem týdne ve francouzském parlamentu tvrdili, že IS má problémy v terénu v Sýrii i Iráku a že zklamal tamní sunnitské obyvatelstvo.

„Bombardování bezpochyby dostala skupinu do těžkostí,“ řekla poslancům výzkumnice ústavu FRS Myriam Benraadová. Podle střediska IHS Jane's Terrorism and Insurgency Center to ale neznamená, že by radikálové páchali méně atentátů – právě naopak.

„Přes letecké údery koalice vedené Američany a ruské nálety i ztráty některých území se zdá zřejmé, že teroristická skupina (IS) neztratila schopnost organizovat a podnikat operace,“ citoval ze zprávy portál izraelského listu The Jerusalem Post. Podle expertů spáchal IS 17 procent všech atentátů, k nimž loni došlo.

Počet útoků v Americe se podle studie ztrojnásobil, a to ze třinácti v roce 2014 na 38 v roce 2015. Počet obětí přitom vzrostl z devíti na 32. Řadu lidí zabil nedávno muslimský pár v San Bernardinu, oběti si vyžádala také střelba na mariňáky ve středisku Chattanooga a v černošském kostele v Charlestonu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Separatisté v Donbasu byli aktivnější než Taliban

Odborníci také upozornili na to, že loni provedlo radikální afghánské hnutí Taliban méně útoků než proruští ozbrojenci ze samozvaných republik v Luhanské a Doněcké oblasti.

„Na 1113 útoků na Ukrajině v roce 2015 představuje téměř ztrojnásobení jejich počtu oproti roku 2014. Odráží to sílící vzpouru separatistů ve východních oblastech Ukrajiny,“ uvedli autoři zprávy.

Sledované atentáty definují autoři zprávy jako útoky, při nichž nestátní subjekt, jednotlivec či skupina spáchá politicky či ideologicky motivovaný zločin.