Krejčíř vymáhá peníze po rodině bývalého společníka

Pretoria - Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř podle jihoafrických médií vymáhá od pozůstalých po bývalém společníkovi statisíce randů. Nakoupili spolu zbraně a chtěli zajišťovat bezpečnost lodím plujícím podél východoafrických břehů. Jeho společníkem byl šéf jihoafrického podsvětí Cyril Beeka, který byl loni zastřelen v Kapském Městě. Napsal to dnes server Pretoria News Home, podle nějž to v pátek řekl sám Krejčíř. Tvrdí, že po Beekově rodině žádá 480 tisíc randů (asi 1,2 milionu korun) za svůj podíl ve firmě CDS. Beeka firmu založil spolu s bezpečnostním poradcem Bradem Woodem. Krejčíř tvrdí, že Woodův podíl, který činil 51 procent, odkoupil za 480 tisíc randů.

Krejčíř podle jihoafrického serveru vyvíjí na Beekovy příbuzné nesmírný tlak, aby dostal svůj podíl zpět. Po Beekově smrti prý vyhrožoval zabitím Cyrilovu bratru Edwardovi. K výhrůžkám Edwardovi Beekovi Krejčíř řekl, že je to jen další pomluva. Edward prý loni v listopadu Krejčířovi písemně stvrdil, že podíl z firmy zaplatí do začátku tohoto měsíce, což se nestalo. Teď se prý Krejčíř začal obracet na vdovu po bývalém společníkovi Soniu. 

Firma nakoupila zbraně, které měly být dopraveny do Mosambiku a měly být použity k boji proti pirátům operujícím u afrického pobřeží. Teď má prý zbraně jedna bezpečnostní firma v Johannesburgu. 

Beeka chtěl zřídit základnu CDS v Mosambiku, protože tamní zákony jsou údajně mírnější než ty jihoafrické. Jeho smrt nebyla dosud objasněna a kromě Krejčíře se v souvislosti s ní hovoří také o údajném vůdci gangu Sexy Boys Jeromovi Booysenovi. Beeka v minulosti kontroloval bezpečnost klubů v Kapském Městě a před smrtí byl vyšetřován kvůli drogám. 

Wood tvrdí, že podíl v CDS získal za 380 000 randů. Prodal ho, když byl obviněn z vraždy spáchané v dole Aurora v Benoni. Byl ale omilostněn. Krejčíř je v JAR podezřelý z pojistného podvodu a z účasti na loňské ozbrojené loupeži. V obou případech byl propuštěn na kauci. V Česku je stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností. Českým úřadům utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce a do JAR dorazil o dva roky později přes Seychely.