Do Španělska se vrátil miliardový poklad z USA

Madrid - Španělsko má zpátky obrovský historický poklad v hodnotě přes 350 milionů eur (asi 8,7 miliardy korun), který před pěti lety u portugalských břehů vylovili američtí hledači. Dvě vojenská dopravní letadla dnes přistála v Madridu. Na jejich palubě se přepravovalo celkem 17 tun zlatých a stříbrných mincí, které v roce 1804 skončily na mořském dně společně s lodí Nuestra Señora de las Mercedes. Rozhodnutí, že poklad náleží Španělsku, vynesl už dříve soud v USA a hledačská společnost se jej musela bez náhrady vzdát.

Podle veřejnoprávní stanice RTVE bude nyní náklad čítající celkem 594 000 kusů mincí převezen na neznámé bezpečné místo. Poté bude poklad zřejmě po částech vystaven ve španělských muzeích. Zatím není jasné, kterým institucím budou předměty svěřeny.

Španělsko vedlo spor floridské firmy Odyssey Marine Exploration, která poklad v Atlantiku objevila a vyzvedla, už pět let. Mince mezitím byly v úschově v USA. Španělská vláda si od začátku nárokovala vlastnictví cenného nálezu a zapravdu jí dal i americký soud. Argumentovala přitom mezinárodní úmluvou, která potopené válečné lodi chrání před hledači pokladů.

K potopení španělské galeony Nuestra Señora de Las Mercedes došlo po útoku britského plavidla asi 160 kilometrů západně od Gibraltarské úžiny, když převážela mince z Peru do Španělska. Na poklad si proto nyní činí nárok i zástupci Peru s tím, že mince byly vyraženy v roce 1796 právě v této někdejší španělské kolonii.