Lidem z předměstí L.A. dochází trpělivost i dech. Kvůli metanu chystají žaloby

Obyvatelé oblasti Porter Ranch u Los Angeles chystají žalobu kvůli zdravotním problémům, které údajně způsobuje silný únik metanu z nedalekého úložiště. Katastrofa, se kterou úřady bojují několik měsíců, vyhnala z domovů už tisíce rodin.

Malebné a bohaté předměstí amerického Los Angeles, kam se lidé stěhují za klidem a čistým vzduchem. V poslední době se ale z idyly stala noční můra. „Musela jsem na pohotovost, protože jsem silně zvracela a měla nesnesitelné migrény," říká obyvatelka Laura Gideonová.

Příčinou je únik metanu z nedalekého úložiště, a to v alarmujícím množství zhruba tisíc tun denně. Známá ekologická aktivistka Erin Brokovichová havárii přirovnala k obřímu úniku ropy z podmořského vrtu společnosti BP. Odmítla tvrzení provozovatele úložiště, že látka sice zapáchá, ale jinak je neškodná. „Je to plyn a jako takový je samozřejmě nebezpečný. Neměli by jim tvrdit opak," tvrdí Brockovichová.

Aktivistům dává za pravdu i zdravotnický úřad v Los Angeles. „Vystavení těmto látkám by nemělo mít fatální nebo dlouhodobé dopady na zdraví. Krátkodobé zdravotní komplikace se ale mohou objevit," sdělil úřad v oficiálním vyjádření. Vystavení silnějším dávkám metanu může podle losangeleských zdravotníků způsobovat závratě, nevolnost až zvracení, dušnost a bolesti hlavy.

Předměstí Los Angeles se dusí unikajícím metanem (zdroj: ČT24)

Společnost SoCalGas (South California Gas) tvrdí, že pro zkrocení metanu dělá maximum, zatím ale řešení nenašla. „Hloubíme úlevný vrt, musíme jít až do hloubky asi 2500 metrů. Pak tam napumpujeme tekutiny a bahno, abychom únik zastavili," popsal mluvčí provozovatele Mike Mizarahi.

Hrubé odhady hovoří o konci února či začátku března. Do konce prosince přitom souhlasilo s nedobrovolným vystěhováním téměř 3 tisíce domácností.

  • Úřady bojují s nekontrolovaným únikem metanu od konce října.
  • Kvůli situaci musela řada lidí opustit své domovy, několik škol v lokalitě je zavřeno.
  • Společnost vlastnící poškozené úložiště tvrdí, že dělá vše pro rychlou a bezpečnou opravu zařízení.

Jeden z obyvatel zamořené oblasti Porter Ranch přirovnal odliv lidí před metanovým oblakem k „pomalu se pohybující tsunami". „Sice to není oheň, ale přesto jde o přírodní katastrofu a technologické selhání," řekl televizi CNN Yitz Dekel.

Neviditelný živel v jistém smyslu obrátil naruby životy tisíců Kaliforňanů. Přesto zatím není únik metanu ve světových médiích probíraný srovnatelně jako jiné, viditelnější katastrofy. Bezbarvý plyn podle Dekela zkrátka není vizuálně vděčným objektem tak jako láva nebo obrovské mořské vlny.