V Homsu proběhla záchrana prvních civilistů

Damašek - Masakry v Sýrii pokračují plnou silou. Násilnosti si dnes podle Syrské organizace pro monitorování lidských práv (OSDH) vyžádaly 57 mrtvých, z toho 41 byli civilisté. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jen v Homsu při obnovených bojích zahynulo 19 civilistů. V pátek zahynulo v zemi rukou vojáků prezidenta Bašára Asada nejméně 103 lidí. Většinu tvoří civilisté, z toho 14 dětí a jedna žena. Podle agentury Reuters o tom informovaly Místní koordinační výbory (LCC), které představují domácí opozici v Sýrii. Americká ministryně zahraničí Clintonová vyzvala v pátek členy armády, aby přestali poslouchat rozkazy svých velitelů. Dílčího úspěchu dosáhly v pátek humanitární organizace, kterým se podařilo evakuovat několik zraněných lidí z bombardovaného centra města.

Vládní jednotky pokračovaly v bombardování Homs a okolí Hamá. Násilí sužovalo také východ a sever země. Podle LCC je mezi mrtvými i homský aktivista Anás Tarší, který ostřelování svého města natáčel na kameru a video následně umísťoval na internet.

Z Homsu pokračovalo úsilí syrského Červeného půlměsíce o evakuaci zraněných a nemocných žen a dětí ze čtvrti Bábá Amr, která byla v minulých třech týdnech cílem obzvlášť intenzivního bombardování ze strany provládních sil. Podle agentury AP se podařilo evakuovat všehovšudy 27 lidí. Není jasné, zda jsou mezi nimi také dva zranění západní novináři, kteří ve městě uvízli, a těla dvou dalších, kteří zahynuli ve středu.

Od počátku bojů je první (páteční) evakuace z Homsu jako zázrak. Stojí za ní intenzivní jednání červeného kříže se syrskými úřady a protivládními bojovníky. „Cílem je evakuovat všechny zraněné a nemocné, všechny, kteří jsou v zoufalé situaci a potřebují se dostat k naléhavé lékařské péči,“ uvedla mluvčí Mezinárodního červeného kříže Carla Haddadová.

Sami aktivisté přitom akci brzdí. Bojí se sanitek Červeného půlměsíce, dřív podle nich vozily raněné k tvrdým výslechům. V Homsu dál zůstávají i zranění západní novináři, mezi nimi Francouzka Edith Bouvierová a Brit Paul Conroy. Podle opozice trvají na tom, aby červený kříž odvezl z města hlavně Syřany. Provládní média naopak tvrdí, že vzbouřenci odmítají novináře vydat. Nikdo taky neodvezl těla dvou zabitých žurnalistů.

60 zemí vyzvalo Asada k zastavení násilí

V Tunisu se v pátek konala první konference takzvaných Přátel Sýrie. Její účastníci vyzvali syrský režim k okamžitému zastavení násilí a OSN k přípravě mírové civilní mise. V závěrečném prohlášení se skupina více než 60 zemí, včetně ČR, také zavázala k prosazování sankcí proti Asadově režimu. Mezi jejich požadavky je také neomezený přístup humanitárních organizací do míst nejtvrdších bojů.

Hillary Clintonová, ministryně zahraničí USA

„Pokud Asadův režim odmítne, aby se tato životně důležitá pomoc dostala k lidem, kteří ji potřebují, bude mít na rukou ještě víc krve. Stejně tak ji budou mít na rukou země, které chrání a vyzbrojují tento režim.“

„V Sýrii teď vládne zločinecký režim, proto je důležité společné jednání o tom, co můžeme dělat. Neznamená to, že když byla rezoluce RB OSN, že nebudeme dělat nic,“ zdůraznil v Tunisku ministr zahraničí Velké Británie William Hague.

Konference podpořila hlavní opoziční skupinu - Syrskou národní radu. Exilová organizace slovy diplomatů je partnerem pro jednání. Tady ale vstřícnost končí. Nikdo totiž nepokročil k tomu, aby radu oficiálně uznal. „To je převážně organizace emigrantská,“ prohlásil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Americký prezident Barack Obama ve Washingtonu prohlásil, že se proti Sýrii bude zvyšovat tlak, aby masakry skončily, a slíbil, že k dosažení tohoto cíle využije všech dostupných prostředků. „Na prvním místě je nutné, aby syrské občany přestala zabíjet jejich vlastní vláda,“ zdůraznil.

Na tuniských jednáních zněly také tvrdší požadavky. Saúdská Arábie se v Sýrii přetahuje o vliv s Íránem a podpořila by i dodávky zbraní opozici. „Protože by se měli bránit. Jsou tam lidé, na které útočí zbraněmi. Vidět, že je někdo zraněný a nemohl bránit sebe, svou rodinu a majetek, to není nic hezkého,“ myslí si ministr zahraničí Saúdské Arábie princ Saúd al-Faisal. Tuniské konference se neúčastnili dva klíčoví spojenci Damašku – Rusko a Čína. Obě země už dřív vetovaly pokusy prosadit v Radě bezpečnosti OSN protisyrskou rezoluci. 

Syřané budou hlasovat o nové ústavě

Na neděli pak chystá syrská vláda referendum o nové ústavě, která - jak režim slibuje - dovede zemi během čtvrt roku k demokratickým volbám. K hlasování o nové ústavě zvou i damašské billboardy. Výhrad proti obsahu i načasování je přitom dost. „Prioritou je zastavit krveprolévání a podpořit národní usmíření,“ prohlásil profesor filozofie Damašské univerzity Chajr al-Deen al-Akam.

Protesty v Sýrii trvají od loňského března. OSN v lednu odhadla, že během loňského roku bylo usmrceno při konfliktu 5 400 lidí. Od té doby zahynuly další stovky lidí. Syrští aktivisté odhadují počet obětí na 7 300, ale toto číslo není možné ověřit, protože syrské úřady brání novinářům informovat z míst bojů.

Vydáno pod