Američané zrychlují propouštění vězňů z Guantánama, deset mužů odjelo do Ománu

Deset bývalých vězňů z americké věznice na základně Guantánamo dorazilo do Ománu. Ománské úřady tak vyhověly žádosti Spojených států, které usilují o uzavření věznice, kde jsou drženi lidé podezřelí z terorismu mnohdy bez vznesení jakéhokoli obvinění a bez soudu. Americký prezident Barack Obama zopakoval, že hodlá věznici zrušit ještě před svým odchodem z Bílého domu příští rok v lednu.

Deset propuštěných Jemenců zůstane kvůli probíhající občanské válce v jejich domovině prozatím v Ománu. Další z bývalých vězňů z Guantánama se tento týden přesunul do Saúdské Arábie, kde se má začlenit do programu „nápravy radikálů“. Minulý týden byl do Kuvajtu po 13 letech propuštěn také Faíz Mohammed Ahmed al-Kandárí, podle Američanů „duchovní poradce“ a důvěrník Usámy bin-Ládina. I Kandárí se má zapojit do rehabilitačního programu pomáhajícího s návratem do společnosti.

Islamisty nepřevychováme, varuje americký generál

Mnoho odborníků na obranu však upozorňuje, že podobné programy nemůžou zaručit, že se propuštění nevrátí do řad teroristů. „Pravděpodobnost jejich návratu k džihádistům je extrémně vysoká,“ připustil v rozhovoru pro stanici Fox generál Jack Keane. „Většina lidí ví, že jakmile klesl počet zadržovaných pod dvě stovky, dostali jsme se na skupinu opravdových stoupenců islamismu, které těžko můžeme převychovat,“ dodal generál.

Boje o osud Guantánama vrcholí (zdroj: ČT24)

Americký bezpečnostní analytik Ryan Mauro navíc připomíná, že „Kuvajt je dalek toho, stát se ideálním partnerem v boji proti terorismu“. Připomíná, že řada členů americké administrativy poukázala na tolerantní prostředí v Kuvajtu, díky němuž radikálové mohli rozpoutat džihád v Sýrii. „V roce 2014 jeden z úředníků ministerstva financí dokonce veřejně prohlásil, že se Kuvajt stal epicentrem pro získávání peněz pro teroristické skupiny v Sýrii,“ podotýká Mauro.

Barack Obama během projevu o stavu Unie
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Americký prezident Barack Obama už při svém nástupu do funkce označil uzavření věznice na Guantánamu jako jednu ze svých priorit. Svůj záměr zopakoval i ve svém posledním poselství o stavu unie, které přednesl v úterý.

Věznici označil za zbytečnou a drahou, podle jeho názoru slouží jen jako „součást příručky pro nábor nepřátel“. S blížícím se koncem jeho mandátu se deportace vězňů z Guantánama urychlují.

V zařízení na východě Kuby, kritizovaném ochránci lidských práv a zřízeném před 14 lety zejména pro podezřelé z účasti na teroristických útocích na USA ze září 2001, zůstává podle posledních údajů Pentagonu okolo stovky vězňů.