Policie zatkla dva Brity kvůli nekalým praktikám

Londýn - Britská policie dnes zatkla při vyšetřování nekalých praktik některých britských listů další dva muže. Podle sdělení Scotland Yardu byli zatčeni v rámci operace zkoumající ilegální pronikání do počítačů.

Scotland Yard oznámil, že zadržel dva muže ve věku 50 a 51 let v hrabstvích Hertfordshire a Surrey na okraji Londýna, ale neuvedl jejich totožnost. V prohlášení policie uvedla, že „tato zatčení přímo nesouvisejí s některou mediální organizací nebo aktivitami novinářů“. Policejní mluvčí odmítla upřesnit, zda zatčení jsou policisté nebo soukromí detektivové. Oba muži byli zatčeni v rámci operace Tuleta, která zkoumá případy, kdy novináři ilegálně pronikli při shánění informací do cizích počítačů.
   
Tuleta je jedním ze tří paralelních vyšetřování, které loni britská policie zahájila kvůli skandálu kolem odposlechů v nedělníku News of the World (NoW). Dnes ráno policie také oznámila, že je vyšetřován vysoce postavený londýnský policista kvůli údajně „nevhodnému předávání informací“ vedení listu při původním vyšetřování odposlechů v roce 2006, které nikam nevedlo a je nyní ostře kritizováno.

Rupert Murdoch
Zdroj: ČT24

Zatčení přichází dva dny před tím, než mediální magnát Rupert Murdoch začne o víkendu vydávat nový nedělník The Sun on Sunday. Murdochovi patřil i NoW, který kvůli skandálu loni v červenci uzavřel.
   
Aféra kolem odposlechů začala v roce 2006 vyšetřováním odposlechů hlasových schránek členů královské rodiny. Odsouzen byl v roce 2007 jen reportér NoW Clive Goodman a soukromý detektiv Glen Mulcaire. Policie tehdy vyšetřování uzavřela a vedení Murdochových listů zdůrazňovalo, že šlo o iniciativu izolovaného reportéra.

Skandál nanovo propukl loni v červenci, kdy se ukázalo, že NoW nechaly odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a zatčeny byly desítky lidí.