Padl rekordní jackpot Powerballu. 40 miliard korun se ale bude dělit

Ve Spojených státech padl rekordní jackpot, když v loterii Powerball získali zatím neznámí výherci dosud nejvyšší výhru 1,59 miliardy dolarů (téměř 40 miliard korun). Tikety s vítěznou kombinací čísel byly prodány v Kalifornii, Tennessee a na Floridě, tři výherci se tak o částku podělí.

Jeden tiket s vítěznými čísly byl prodán ve čtvrti Chino Hills na východním předměstí Los Angeles. Tah se uskutečnil ve floridském městě Tallahassee. Pravděpodobnost výhry byla podle loterijních statistiků jedna ku 292 milionům

„Pokud byste pokaždé, když si koupíte lístek, ujeli jednu míli, museli byste v průměru překonat vzdálenost na Měsíc a zpět 611krát, než byste vyhráli jackpot,“ přišel s astronomickým příměrem statistik Michael Orkin

Podle pravidel americké loterie získá výherce částku 930 milionů dolarů, pokud se rozhodne vybrat výhru okamžitě a v hotovosti. Na plnou částku 1,59 miliardy má nárok v případě, že se rozhodne pro splátky rozložené do 29 let.

Vzhledem k shodně vyplněným výherním tiketům se výsledná částka rozdělí rovnoměrně mezi tři šťastlivce. Každý navíc odvede státu masivní daň.

Dosud nejvyšší výhru v Powerballu získala v květnu 2013 84letá penzistka z Floridy, na kterou čekalo 590,5 milionu dolarů. Zatím nejvyšší loterijní výhra na území Severní Ameriky padla v březnu 2012. V konkurenční hře Mega Millions bylo v jackpotu 656 milionů dolarů, které si rozdělilo několik výherců.

Rekordní sumu v evropské loterii Eurojackpot letos v květnu vyhrál sázející z Česka. Jednalo se o částku 2,466 miliardy korun, která se tak stala nejvyšší  výhrou v historii českého sázení i celého Eurojackpotu. Do té doby nejvyšší výhru 1,7 miliardy korun vyhrál sázející z Finska v roce 2014.

Rekordní jackpot loterie Powerball
Zdroj: ČTK/AP/Alex Brandon